IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАБХ глобява производители на краве масло за злоупотреби

Агенцията налага максимални санкции на три компании, вложили немлечни мазнини в своите продукти

17:32 | 11.06.15 г. 1
БАБХ глобява производители на краве масло за злоупотреби

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще наложи максимални санкции на трима производители на масло, които нерегламентирано са вложили немлечни мазнини в своите продукти.

За една от компаниите това е второ нарушение и санкцията за него ще бъде в размер на 6 хил. лева. Останалите двама производители ще бъдат глобени с по 4 хил. лева.

От Агенцията уточняват, че продуктът на трите компании не е опасен, но подвежда потребителя. В Закона за храните се предвижда налагане на санкция в подобни случаи в размер на от 2 хил. до 4 хил. лева при първо нарушение и от 4 хил. до 6 хил. лева при второ.

Всички несъответстващи партиди ще бъдат изтеглени от пазара и ще бъдат преетикетирани като „имитиращи продукти“, а предприятията ще бъдат подложени на засилен контрол.

В сряда проучване на „Активни потребители“ показа нарушения при производството на краве масло. Тествани са били 10 марки масло, продавано на българския пазар. При четири от тях са открити вложени растителни мазнини, без това да е обозначено на етикета, което е забранено от закона. При някои от тестваните масла има нарушение и на изискването за водно съдържание до 16%.

Всъщност това е вторият тест на „Активни потребители“. През септември 2014 година организацията провери 15 марки краве масло.

От началото на годината БАБХ е изследвала 37 проби на млечни продукти за наличие на растителни мазнини, става ясно още от съобщението на Агенцията. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от пробите.

Законодателството предвижда в такива случаи изтегляне на наличната продукция от изследваните партиди, която се преетикетира и може да се предлага на пазара като „Имитиращ продукт“, но не и като „Масло“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още