IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България ще подкрепи Швейцария в решаването на редица проблеми

Страната ни пази външната граница на ЕС, макар и да търпи щети, е уверил премиерът федералният президент на Швейцария Симонета Сомаруга

13:28 | 15.06.15 г. 4
<p>
	Бойко Борисов се срещна с федералния президент на Швейцария Симонета Сомаруга. Снимка: <em>Пресслужба на Министерския съвет</em></p>

Бойко Борисов се срещна с федералния президент на Швейцария Симонета Сомаруга. Снимка: Пресслужба на Министерския съвет

България може да окаже подкрепа при решаването на редица проблеми и въпроси на Швейцария, коментира по време на посещението си в Берн българският премиер Бойко Борисов. Той посочи още, че между двете държави има добро партньорство и се реализират различни съвместни проекти, съобщиха от правителствената пресслужба.

„По българо-швейцарската програма за сътрудничество разполагаме със 76 млн. франка”, обясни още Борисов.

Българският премиер е на посещение в швейцарската столица и вече се срещна с федералния президент и министър на правосъдието и полицията на Конфедерация Швейцария Симонета Сомаруга. Една от основните теми, които са обсъдили двамата е кризата с бежанците и присъединяването на България към Шенгенското пространство.

„Отдавна имаме подкрепата на Швейцария за Шенген”, е отбелязал по време на разговорите Борисов. По негови думи страната ни пази отлично външната граница на ЕС, макар че понася много щети от проблема с бежанците.

„Полагаме огромни усилия, харчим огромни средства, натоварваме полицията с ангажименти, виждате едва вече издържат хората. Чупи се техниката, трябват над 100 млн. лв. за заграждение, нови бежански лагери“, е казал българският премиер.

Бойко Борисов е провел среща и с вицепрезидента и федерален министър на икономиката, образованието и научните изследвания Йохан Шнайдер-Аман, допълват от пресцентъра на Министерския съвет. Пред него премиерът е подчертал увеличените приходи в хазната, дължащи се на затегнатата работа на контролните органи в страната.

Прогнозата на Борисов е за ръст на икономиката от 2% през тази година, а политическата стабилност у нас да привлече повече инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 8 години
Боко , руузззззззз !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
theforce
преди 8 години
боже, боже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Баси швейцарците и тия яко са го закъсали щом са опрели до нашата помощ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Евала Баце! Дай да им помогнем на хората, че са го закъсали и те :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още