IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е втора по темпове на навлизане на бежанци в ЕС, заяви експерт

Позицията на страната не е добре защитена при предложението на ЕК за квоти, казва Николай Чирпанлиев

11:14 | 07.06.15 г.
България е втора по темпове на навлизане на бежанци в ЕС, заяви експерт

България е втората страна по темпове на навлизане на бежанци в Европейския съюз. Това заяви бившият председател на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев в предаването „Брюксел 1“ по телевизия Bulgaria On Air. Това не се отчита от Брюксел при предложението на ЕК за квотното разпределение на бежанците в ЕС, каза Чирпанлиев. 

Франция и Германия обявиха през седмицата обща позиция, че все още няма постигнат баланс в предложението на ЕК за квотното разпределение на бежанците. Предложението на Еврокомисията предвижда разселване на 40 хиляди бежанци в цяла Европа, а България трябва да приеме нови 788 бежанци, които ще дойдат предимно от Гърция и Италия.

Според Николай Чирпанлиев самото предложение на ЕК да приемем нови бежанци означава, че позицията на България не е добре защитена. „Единствено евродепутатите ни като Светослав Малинов, Илияна Йотова и други най-интензивно и сериозно защитават позициите на България, но видимо е, че те не са защитени.  Самият факт, че ни предлагат да релоцираме 788 бежанци, означава, че има проблем, че някой не е успял достатъчно ясно и точно да заяви, че България не може да се справи с това, което се случва при нас“, коментира той.

В критериите, които ЕК залага в предложението си за разпределение на бежанците в ЕС, фигурират БВП, площ на страната-членка и гъстота на населението, но критериите не отчитат броят на вече приетите бежанци, допълва експертът.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още