IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България съумя да запази финансова стабилност по време на кризата

Има неизползван потенциал в отношенията между България и Швейцария, каза премиерът по време на бизнес форум в Цюрих

22:53 | 15.06.15 г. 4
Борисов: България съумя да запази финансова стабилност по време на кризата

България съумя да запази финансова стабилност и ниски данъци по време на икономическата криза, а в момента има стабилна и предсказуема политическа среда. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на бизнес форум в Цюрих.

Със своето стратегическо географско положение, България осигурява достъп до пазарите на страните от Европа, ОНД, Северна Африка и Близкия изток, коментира още той.

"Развиваме модерна транспортна и логистична инфраструктура, които, съчетани с достъпа ни до морски транспорт и транспорт по Дунав, ни превръщат в основен водещ транспортен и транзитен център в Югоизточна Европа“, каза премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Сред предимствата на страната ни Борисов посочи и успешното усвояване на средствата от европейските фондове, както и стимулите за подкрепа и насърчаване на инвестициите.

С над 1,2 млрд. евро инвестиции в България за последните близо 10 години и с присъствие на над 100 фирми у нас, Швейцария е стабилен, надежден и устойчив партньор за българския бизнес, посочи още Борисов. Според него обаче има неизползван потенциал – както в двустранната търговия, така и в междуфирменото коопериране.

По време на форума премиерът припомни и стартиралия в края на 2014 г. проект за дуална система на професионалното образование – успешен модел на Швейцария срещу младежката безработица, иницииран съвместно с швейцарските институции и финансиран с 3,5 млн. швейцарски. франка за петгодишен период.

„Неговата цел е да направим сериозна реформа на професионалното образование, за да дадем професия на младите хора и да им осигурим перспектива за развитие в България“, отбеляза Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
Aldebaran de Tauro
преди 8 години
Финансовата стабилност, Санчо, е нещо присъщо на бедняка. По-стабилно от липсата на доходи и средстава няма. Поради тази причина не се дават пари назаем на беден човек, и той си остава "финансово стабилен". Колкото изкара, толкова има и не дължи пари на банки, допринасайки за стабилна банкова система. С изключение на *** политици, регулатори и преставители на изпълнителната власт, които внесаха значителна нестабилност и волатилност с кражбата от КТБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Защо Борисов не каже подробно какви са истинските ползи от това вместо да повтаря едно и също нещо, което е отдавна известно на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Боката все повече и повече се оприличава на другаря Тодор Живков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още