IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради изборната миграция - ще могат да се заличават адресни регистрации

Адреси с новорегистрирани лица ще се проверяват по инициатива на кметовете или по сигнал на собствениците

11:14 | 17.06.15 г.
Заради изборната миграция - ще могат да се заличават адресни регистрации

Депутатите приеха промени в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да се противодейства на т.нар. "изборен туризъм".

Още при започналото обсъждане на промените през миналата седмица ГЕРБ и БСП сближиха позициите си за въвеждането на служебна дерегистрация.

С измененията в закона, предложени от БСП, се дава възможност за нарочна проверка на адрес с новорегистрирани по сигнал от собственика на имота или по инициатива на кмета на общината. При установяване на нарушения Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване” автоматично ще заличи адресната регистрация на неправомерно вписаното лице.

Лицето, чиято адресна регистрация е заличена, се задължава да подмени личните си документи в едномесечен срок, предвиждат законовите поправки.

За да важи със задна дата, депутатите решиха, че ще има служебна проверка на всички лица, сменили адресната си регистрация от 1 февруари до 30 април 2015 г. - периодът на най-масовите "преселения" на хартия. Кметовете пък ще се задължат да оповестят публично списък на лицата с нови адресни регистрации в посочения период.

Според социалистката Мая Манолова с регистрацията на "50 човека в плевни, разрушени сгради, запуснати администрации" кандидатите за кметове се надяват да си осигурят служебна победа. "Трябва да си даваме сметка и за деморализиращия ефект върху хората, които като наблюдават тази предизборна надпревара се питат "Защо да ходим да гласуваме на избори?", коментира тя.

Цвета Караянчева от ГЕРБ също призна, че в едно кърджалийско село по постоянен адрес има 100 човека, но реално там живее едно семейство от пет човека. Тя обаче нападна БСП и обвини партията, че е дала монопол на ДПС в смесените региони.

"Тези смесени региони се превърнаха във феодални владения. Всичко това доведе до 15 000 допълнителни избиратели в област Кърджали. Те докараха и още няколко депутата на ДПС", изтъкна Караянчева.

Измененията в закона, внесени от депутати от Реформаторския блок и приети на първо четене, също целят да се спре изборният туризъм. Според тях ще има ограничения не само за жилищата, но и за търговски обекти и хотели.

Според Реформаторите там също в момента се регистрират безконтролно стотици хора и после ходят да гласуват на изборите. Заради това по тяхно настояване ще се въведе изискването такива регистрации да могат да се правят само по 4 месеца през летния и зимния туристически сезон.

Реформаторският блок прави изключение за случаите, когато на един адрес има регистрирани само роднини по съребрена линия или сватовство. При това положение те предлагат допустимият брой на регистрирани да бъде увеличен трикратно.

Според ДПС обаче тези текстове са неработещи. "Ако те бъдат приети, сега ще има 200 000 души, които ще бъдат лишени от право на глас, защото ще попаднат в забранителния списък“, обяви Рамадан Аталай от движението по време на дебата миналата седмица.

Парламентът прие и предложения законопроект от ДПС, който съдържа отдавнашното им искане Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване” служебно да заличи принудително наложените по време на Възродителния процес имена на български граждани, които са възстановили предишните си имена.

От ДПС настояваха още хората, които са останали без адресна регистрация, защото къщите им са били незаконни и разрушени, по изключение в гражданските регистри вместо по постоянен адрес, да бъдат вписани по служебен временен адрес. Това искане обаче не беше прието.

"Има стотици примери на територията на страната в различни области и общини, в които местните власти противоконституционно премахват и заличават жилищни постройки, в които са настанени и адресно регистрирани български граждани. Вследствие на това потърпевшите са принудени да си търсят адрес за настаняване при близки, познати и роднини, което води до струпване на огромен брой хора, адресно регистрирани на един и същи адрес, на който реално не живеят там“, мотивира предложението депутатът от ДПС Илия Илиев.

Приетите промени, предложени от правителството, регламентират и издаването на документ, представляващ разрешение за погребение на мъртво родените деца. Предвижда се препис-извлечение от акта за раждане на мъртво родено дете да представлява разрешение за погребение.

Съкращава се и срокът за съставянето на акта за раждане в тези случаи, като по този начин се създава възможност разрешението за погребение да бъде издадено до 48 часа от настъпването на събитието. Препис-извлечението от акт за раждане на мъртво родено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още