IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята на ДПС за 100% мажоритарен вот за депутати разцепи парламента

БСП и РБ подкрепят предложението, ГЕРБ са за смесения модел

15:03 | 17.06.15 г. 1
Идеята на ДПС за 100% мажоритарен вот за депутати разцепи парламента

Идеята на ДПС да предложи редакция на въпроса в изборния референдум с искане за 100% мажоритарен избор на депутати раздели партиите в парламента.

ГЕРБ обявиха, че застават зад сегашната формулировка на президента за мажоритарен избор на част от депутатите. Против искането на ДПС се обявиха и от АБВ, а Реформаторите декларираха, че също са за 100% мажоритарни депутати, но избрани чрез преференции.

Мая Манолова от БСП обаче подкрепи идеята на Местан и я нарече абсолютно коректна. "Начинът, по който Плевнелиев е задал въпроса, създава двусмислица и хората ще останат излъгани", каза тя. Манолова обясни, че дори и референдумът да успее, по този въпрос ще са гласували както тези, които искат половината депутати да се избират мажоритарно, така и тези, които искат изцяло мажоритарен вот, и тези, които искат 80 да са избрани мажоритарно, и онези, които искат да се върне старата система с 31 мажоритарни народни представители. Според Манолова каквото и да реши парламентът, хората ще бъдат излъгани. "Така че това е по-честният въпрос, защото предполага, че това, което хората ще поискат, ще се случи ясно и точно, ако референдумът успее", каза Манолова.

Тя обясни, че не ДПС провокират с предложението си, а президентът е провокирал с въпрос, на който няма ясен отговор. "А при ДПС нещата ще бъдат сложени на масата - изцяло мажоритарен вот, 240 депутати, заповядайте - ГЕРБ плюс ДПС", каза Манолова.

Шефът на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов беше категоричен, че партията му застава зад въпросите на президента. "Те съдържат в себе си много възможности. Това, за което говори г-н Местан е една от тези възможности", каза Кирилов. Според него обаче предложението на ДПС е крайно и предполага цялостна смяна на изборния модел. ГЕРБ пък били за смесения модел, в който има и мажоритарен, и пропорционален избор.

Освен това според управляващите въпросът на ДПС е преждевременен, защото не е ясен резултатът от референдума. "Ако суверенът ни даде възможност да коментираме по този въпрос, да, тогава би могло да се обсъждат всякакви варианти", каза Кирилов.

Румен Петков от АБВ обяви предложението на ДПС като неприемливо. От партията на Георги Първанов настояват половината от депутатите да бъдат избирани мажоритарно.

Радан Кънев от РБ видя доста смисъл в аргументите на лидера на ДПС Лютви Местан за искането за промяна на въпроса в референдума за мажоритария избор. Според него начина, по който е зададен сега въпросът може да се тълкува различно. „За нас мажоритарно гласуване е преференциално гласуване без праг в листите, което ще доведе до 240 народни представители избрани мажоритарно”, посочи реформаторът.

Кънев обяви, че ако това е виждането на Местан, РБ ще го подкрепи. "Ако има предвид обаче изцяло едномандатни райони това е провокация към формулировката на президента, което трябва да се обсъди внимателно", коментира той.

ДПС направи коренна промяна в позицията си за мажоритарния вот, предложен в референдума на президента Росен Плевнелиев. Партията на Лютви Местан, която досега бе твърдо против, застана зад идеята и дори поиска всичките 240 депутати в парламента да се избират мажоритарно.

Предложението на държавния глава е за мажоритарен вот за една част от избраниците и пропорционален за другата. "Българските граждани безспорно искат мажоритарен вот, но не искат една част, а всички", каза Местан и нарече демагогско и лицемерно питането на президента за мажоритарен избор на една част.

Лидерът на ДПС обяви, че движението му ще внесе редакция на въпроса на президента и ще поиска гласуване за 100% мажоритарни депутати. Ако това не бъде подкрепено, партията има готовност да започне събиране на 500 000 подписа, с които да инициира референдум за 240 мажоритарни депутати.

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Провокативното предложение на ДПС е довело до адекватно такова от РБ - не 100% мажоритарен, а 100% преференциален вот. Намирам това за добър компромис между сегашния начин на смесен избор и бъдещото увеличаване на преференциалния, за да се удовлетвори очакването на обществото за избор на личности, а не само на партии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още