fallback

Калфин не приема държавни служители да плащат осигуровките си

Вицепремиерът не одобрява предложението на здравния министър служителите с възнаграждения в размер на две минимални заплати, да поемат вноските си

15:57 | 24.06.15 г. 9

Снимка: БТА

Социалният министър Ивайло Калфин не е склонен да се съгласи с идеята на министъра на здравеопазването Петър Москов държавните служители да плащат сами осигуровките си.

"Хубаво е да поговорим с министър Москов, преди да предлага подобно нещо. Не съм склонен, тъй като всички държавни служители са осигурени и на сто процента им се плащат осигуровките. Това се е случило преди време за сметка на намаляване на заплатите", заяви Калфин пред журналисти след участието си в международния форум "Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството".

Вчера Петър Москов съобщи, че има идея да предложи всички държавни служители, които получават възнаграждения в размер на две минимални работни заплати, да си поемат вноските.

Ако се въвежда ангажимент за плащане на вноски от държавните служители, това трябва да мине през обсъждане със социалните партньори. Но сега те са осигурени на 100% и дали ще мине през заплатата им, или отделно, не е толкова важно, коментира вицепремиерът.

Принципът, който се предлага, не е добър, категоричен е Калфин.

Бих поговорил с Москов, защото може би има аргументи, които не съм видял, така че не отхвърлям, но не виждам логика част от публичните служители да бъдат на различен режим. Ако обратно се върнат вноските през заплатите, ефективността ще е много по-ниска, категоричен е Калфин.

Относно идеята на КНСБ с отпадането на графиците за отпуските, което беше прието от Народното събрание, да отпадне и давността за ползването им, Калфин посочи, че всеки работодател е длъжен да поеме отговорност и да следи да няма натрупване на свободни дни.

Когато се въведе тази давност, логиката беше, че много държавни служители не са ползвали отпуска си и трябва да им се изплащат големи суми. Калфин смята, че работодателят може да контролира това и при отпадане на графиците за отпуските. По думите му това е положително, да има отговорност от работодателя колко отпуск се натрупва.

Социалното министерство и Международната организация на труда ще работят съвместно в четири сфери, каза още Калфин. Това са продължението на пенсионната реформа, механизмите за формиране на минимална работна заплата, мерките за изсветляване на икономиката и трудовото правосъдие и право.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:41 | 14.09.22 г.
fallback