IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отчита се сериозен ръст на инвестициите в първите месеци от годината

Качествените хора са ключов момент за конкурентоспособната икономика, според председателя на Агенцията за инвестиции Стамен Янев

17:42 | 24.06.15 г.
Отчита се сериозен ръст на инвестициите в първите месеци от годината

Агенцията за инвестиции отчита сериозен ръст на инвестициите в първите месеци на годината в сравнение със същия период на миналата година. За страната ни приоритетни сектори остават иновациите и инвестициите в индустрията.

Това каза председателят на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев по време на международния форум "Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството".

За да откликнем на глобализацията в световен мащаб, трябва да насочим усилията си към хората, образованието и правилата, посочи Янев. За да имаме икономически ръст, трябва да работим в тези три направления, което е и нашата основна задача, приоритетите ни са подчинени на тази формула, допълни той.

Основни предпоставки за привличане на повече инвестиции са ниската данъчна ставка у нас и предвидимостта на правилата, защото без тях няма как да очакваме добри резултати. Повечето ни инициативи са насочени към диалог с бизнеса, защото чрез него вярваме, че ще подобрим бизнес средата, каза още той.

По думите му качествените хора са ключов момент за конкурентоспособната икономика, а качеството се постига чрез образованието – сериозна инвестиция, която може да даде добра печалба.

Целта ни е в бъдеще у нас да имаме не само завод за части за автомобили, но и за производство на автомобили като цяло, защото днес вече не можем да си представим автомобил, чиято част не е произведена в България, коментира още Янев в рамките на форума.

Регионалният министър Лиляна Павлова, която също взе участие във форума, открои няколко акцента от работата на повереното й ведомство, като посочи, че приоритет са завършването на реформата във водния сектор, повече инвестиции по предоставянето на услугата и качеството на водата, инвестициите в пътна инфраструктура, подкрепата за регионалната общинска инфраструктура чрез оперативната програма "Региони в растеж", по която са предвидени инвестиции от 3 милиарда лева за градска среда и развитие и общинска инфраструктура.

Над 1 милиард лева са инвестициите, които се предвиждат за пътна инфраструктура по програмата, или все важни инвестиции, които са сериозна подкрепа за предприемачеството, каза Павлова.

Като допълнение към стимулите за бизнеса тя посочи и стартиралата програма за енергийна ефективност и за саниране на многофамилни жилищни сгради.

Като най-голямо предизвикателство Павлова посочи създаването на фонд за финансиране на пътна инфраструктура, интелигентни системи за управление на трафика, тол системи и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още