IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ББР: ПЧИ в България остават ниски заради бизнес средата и съдебната система

Ситуацията на пазара на труда продължава да се подобрява през първото тримесечие на 2015 г., се посочва в последния доклад на институцията

14:55 | 25.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ББР: ПЧИ в България остават ниски заради бизнес средата и съдебната система

Привлечените в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) остават на ниски нива. Предпазливостта на външните инвеститори спрямо страната се обуславя от все още несигурната бизнес среда и неефективната правораздавателна система, се посочва в последния доклад "Икономически и финансов наблюдател" за първото тримесечие на 2015 г. на Българска банка за възстановяване и развитие.

Според анализа растежът на българската икономика се ускорява през първите три месеца на годината. Положителен принос за това имат едновременно както вътрешното, така и външното търсене.

Всички икономически сектори, с изключение на строителството, отчитат годишен ръст на брутната добавена стойност. Нагласата на бизнеса спрямо конюнктурното развитие през първите месеци на годината пък се подобрява.

Експертите на ББР отчитат, че през първото тримесечие на 2015 г. се наблюдава съществено подобрение на фискалната позиция в сравнение с предходната година, което се дължи най-вече на по-високите приходи.

Освен това се забелязват и първи признаци, че процесът на дефлация, започнал в страната от средата на 2013 г. насам, е напът да приключи. Националният индекс на потребителските цени за първите три месеца на 2015 г. вече е положителен, а според динамиката на хармонизирания индекс, България е една от страните с най-бързо повишаване на стойността на показателя.

Според доклада на ББР основните фактори, довели до дефлация през последната година и половина (цени на електроенергия, на течни горива и на непреработени храни), не се очаква да влияят за намаление на общия ценови индекс през настоящата година. Oт банката отчитат, че обезценката на еврото спрямо останалите основни валути през първите месеци на 2015 г. по принцип има проинфлационно действие.

Анализът показва, че ситуацията на пазара на труда продължава да се подобрява през първото тримесечие на 2015 г. Основна причина за това е ръстът на икономиката, който вече генерира и нови работни места. В тази връзка според експертите през 2015 г. нивото на безработица ще слезе под границата от 10% и ще се доближи до средното равнище за Европейския съюз.

Гледайки към родната банкова система, според анализаторите през първите три месеца на 2015 г. Тя остава добре капитализирана и с висока ликвидност. Доходността на системата се запазва висока благодарение на високите нетни лихвени приходи. Анализът показва, че търсенето на заемен ресурс остава ограничено, но търговските банки имат достатъчно ресурс да подкрепят евентуален ръст в търсенето на кредити като последствие от очаквания ръст на икономиката.

ББР отчита, че продължава и процесът на спад на лихвените равнища по кредитите и депозитите. Основните фактори, които влияят на динамиката на лихвените равнища в страната, са слабото търсене на заемно финансиране от страна на фирмите и политиката на ЕЦБ по отношение на осигуряване на ресурс за финансиране в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Че какво ни е на бизнес средата? Нали правилните хора са на власт, а скоро имаше и статия за повишено търсене на луксозни офисни площи. Правораздавателната система раздава правото на всеки с кинти, начи на теория за ПЧИ това не е проблем. Излиза, че сичко е тип-топ ама пак никой не ще да инвестира тука. Сбъркана работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още