fallback

Скъпият долар може да поддържа цените на петрола на сегашните нива

Повишеното търсене може да повиши цената на горивата, но съвсем минимално, каза Светослав Бенчев

10:08 | 02.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Високата стойност на долара спрямо еврото ще поддържа цената на петрола на световните пазари на сегашните нива. Тази прогноза направи Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация пред БНР. По-високият курс на долара обаче означава също, че България купува суровината по-скъпо, тъй като левът е обвързан с еврото.

Експертът прогнозира, че цената на горивата ще се задържи на сегашното ниво – 65 до 70 долара за барел, ако няма усложняване на обстановката. Според него и лятното търсене на горива също ще окаже влияние върху петролните пазари.

Бенчев обаче допълни, че много трудно е да се направят прогнози какво ще се случи с цената на бензините по бензиностанциите у нас. „В момента търсенето и предлагането определят цената, а какви ще бъдат те, зависи изцяло от пазара“, допълни той.

Тенденция е в целия свят през летните месеци да има увеличение на търсенето на горива, което рефлектира и върху цената. „Когато търсенето е по-сериозно, е възможно да има повишаване на цените, но то ще бъде съвсем минимално“, успокои експертът.

Бенчев не очаква криза в доставките на горива заради ситуацията в Гърция. Припомняме, че преди дни от българското външно министерство предупредиха за затворени бензиностанции в южната ни съседка и препоръчаха на пътуващите българи освен да носят повече пари в брой, да заредят и резервоарите на колите си.

Според Бенчев бензиностанциите в пограничните райони ще бъдат добре заредени и ще покрият увеличеното търсене както от български граждани, така и от гръцки.

От Българската петролна и газова асоциация приветстват усилията на правителството да намали контрабандата и по-специално новата наредба, даваща по-голям контрол на приходните агенции върху ведомствените бензиностанции. Остават обаче проблемите с т. нар.  „мобилни обекти за зареждане за собствени нужди“ - цистерни с нелегални и неясни по състав горива, каза още Бенчев.

От Асоциацията призовават да бъдат монтирани измервателни уреди на всички пристанища, митнически складове и други обекти, от които се внасят горива в страната. 

Какво се случва на световните петролни пазари можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:35 | 13.09.22 г.
fallback