IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторите издигат Константин Пенчев за втори мандат като омбудсман

Преди часове БСП официално внесе кандидатурата на Мая Манолова за поста

16:56 | 15.07.15 г.
Реформаторите издигат Константин Пенчев за втори мандат като омбудсман

Парламентарната група на Реформаторски блок обяви, че издига кандидатурата на Константин Пенчев за втори мандат като омбудсман на Република България.

Днес е крайният срок, в който могат да се правят номинации. Преди часове БСП издигна Мая Манолова за поста, след като вчера и депутати от ГЕРБ обявиха, че нейната кандидатура изглежда подходяща и биха я подкрепили за поста.

Реформаторите обаче решиха, че в конкурса трябва да участва и настоящият обществен защитник – бившият депутат от НДСВ, а по-късно и председател на ВАС Константин Пенчев.

Още преди няколко месеца той обяви, че ще се бори за втори мандат и обясни, че ако получи покана да остане на поста, ще я приеме.

В края на миналата седмица парламентът стартира процедурата по избор на национален омбудсман, защото 5-годишният мандат на Пенчев изтича през есента.

Според приетите от депутатите правила кандидатите за национален омбудсман ще бъдат изслушани първо от Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента. След това Народното събрание ще гласува тайно и с бюлетини за новия народен защитник.

Вотът ще се проведе по всички правила на тайния избор. За него ще отговаря комисия от девет депутата, а избраниците ще отбелязват със знак "Х" предпочитания кандидат.

За избран ще се смята този претендент, който е събрал повече от половината гласове. Ако такъв няма, ще се проведе балотаж между първите двама кандидати.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още