fallback

КЗК анализира оплакване на ВЕИ сектора заради преференциални цени

Промени в законодателството третират по различен начин един и същи вид производители при определяне на цената за изкупуване на тока, посочва АВЕИ

12:40 | 17.07.15 г. 3

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще провери дали има нарушение на пазарните правила в промените в Закона за енергетиката, приети през февруари 2015 година. С тях с промени в Преходните и заключителни разпоредби се прави промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Комисията е сезирана за проверката след жалба от Асоциацията за възобновяеми енергийни източници (АВЕИ).

Според тях текстовете въвеждат непазарни принципи, защото предвиждат изкупуването на електроенергия от едни производители по преференциални цени на базата на датата за въвеждане в експлоатация, а на други – покривни инсталации до 30 киловата, от датата на заявеното намерение за изграждане на инсталацията.

Така законът реално въвежда различни критерии за определяне на цената на тока от еднакви по вид енергийни предприятия за производство на енергия от възобновяеми източници единствено на базата на въвеждането им в експлоатация.

АВЕИ посочва, че такъв критерий е недопустим, защото цената на тока не може да бъде определяна на базата на въвеждането в експлоатацията на производствената мощност и по този начин има различно третиране на производителите.

На базата на получените обяснения КЗК се е заела да направи проверка на цитираните текстове, става ясно от съобщение на регулатора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
fallback