IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Законът не дава на КЕВР да санкционира производители на ток, нарушили правилата*

Преговорите с КонтурГлобал за намаляване на изкупната цена вероятно ще приключат до средата на август

11:21 | 15.07.15 г.
Законът не дава на КЕВР да санкционира производители на ток, нарушили правилата*

Сегашното законодателство не дава възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да санкционира производители на електроенергия, които нарушават правилата. Това призна председателят на регулатора Иван Иванов пред Investor.bg. Той посочи за пример, че има сигнали за нарушения на задълженията на централи, които не плащат на своите доставчици, но регулаторът няма правна сила да се меси при договорните отношения между субектите.

По тази причина и Комисията трябва да изчака последните промени в Закона за енергетиката, за да наложи корекции в цените на производителите, които са определяни от регулатора при присъединяване към мрежата на базата на грешни изходни данни.

Припомняме, че правителството поиска отсрочка за месец при определянето на цената на електроенергията за новия регулаторен период. Една от причините за това е да бъде изчакан докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) относно проверката на ВЕИ сектора.

Вече има изявления от страна на вицепремиера Томислав Дончев, който посочи нарушения на производители от сектора, свързани с двойно финансиране - от една страна те са получили европейска помощ, а от друга не са я обявили пред регулатора и са получили по-високи цени на произведената енергия. Друго нарушение е подаването на грешни данни за инсталираната мощност на централите.

Докладът на АДФИ още не е готов, а КЕВР е получила извадка, свързана с обстоятелства от проверката на няколко дружества, уточни още Иван Иванов пред журналисти. Работна група на регулатора анализира какви могат да бъдат корекциите в цената на тези производители, но за целта трябва да има промени в законодателството.

Иванов беше категоричен, че не всички дружества ще могат да бъдат наказани, защото част от договорите им са сключени преди влизането в сила на законодателството, забраняващо двойното стимулиране.

По отношение на новата цена на тока КЕВР ще почака до 24 юли, за да бъдат приети всички нови промени и обстоятелства. "Ще отразим в цената това, което е факт", допълни обаче той.

Според него има забавяне в преговорите с ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" относно промяната в договора, свързан с намаляване на цената за разполагаемост. Това обаче не пречи да се финализират отношенията с ТЕЦ AES Гълъбово, която вече постигна споразумение със своите кредитори и анексът за намаляването на цената за разполагаемост е одобрен от КЕВР. За да бъде осъществена промяната обаче НЕК трябва да се издължи на централата.

Намалената цена за разполагаемост ще спести на държавната енергийна компания 48 млн. лева разходи за регулаторния период, допълни Иванов.

Източник на Investor.bg обаче потвърди, че КонтурГлобал Марица Изток 3 е постигнала споразумение с НЕК и mравителството за промяна на Споразумението за дългосрочно изкупуване на електроенергия. Двете страни ще ускорят процесите на получаване на одобрения, за да постигнат финализиране на сделката не по-късно от 15 авугст 2015 година.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още