IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Иванов не се е отказал от явното гласуване във ВСС

Проблемите в съдебната система са натрупвани с десетилетия и няма как да бъдат решени за едно лято, според правосъдния министър

10:16 | 25.07.15 г.
Христо Иванов не се е отказал от явното гласуване във ВСС

Министърът на правосъдието Христо Иванов не се е отказал от идеята за въвеждане на явно гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС).

"Явното гласуване има своето несъмнено значение и оставаме на позицията, че то трябва да остане", коментира Иванов в предаването “Събуди се” на Нова телевизия.

Припомняме, че вчера 180 народни представители се подписаха под нов вариант за промени в Конституцията във връзка със съдебната реформа, в който явното гласуване във ВСС не присъства, а само разделянето му на прокурорска и съдийска колегия.

Според Иванов, “въпреки цялата разкаляност на терена”, политиците са направили важна стъпка с подкрепата на предложенията за съдебната реформа. Според него проблемите са натрупвани с десетилетия и няма как да бъдат решени за едно лято.

„Много от системите у нас имат тежки заболявания. Да се надяваме, че това са болести на растежа”, коментира той.

Иванов подчерта, че още много действия трябва да бъдат предприети за реформирането на съдебната система. Той допълни, че явно много политици осъзнават необходимостта от разрушаване на статуквото, за което говорел и фактът, че ДПС подкрепиха идеите за Петата поправка на Конституцията.

Правосъдният министър обаче не изключи възможността реформата да бъде бламирана при нейното обсъждане и гласуване през септември.

“Трябва да се фокусираме върху това, което имаме, а именно - ключовата стъпка за реформа във ВСС, оттам и на цялостнотото управление на системата. Разделението между двете колегии позволява започването на някаква форма на демократична контрол в работата на Прокуратурата”, коментира Христо Иванов.

“В момента сме едва в началото. Рано е да си раздаваме отличия. Това е един много добър междинен резултат, който ни позволява да продължим напред”, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още