IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С една трета са скочили пътуванията на българи в Турция и Гърция през юни

Дълговата криза на Гърция не възпира българите да почиват там, опасенията за спад на руските туристи у нас се сбъдват

12:49 | 27.07.15 г. 1
С една трета са скочили пътуванията на българи в Турция и Гърция през юни

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни са над 468 хил. или с 13,9% повече от регистрираните през юни 2014 г., сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Регистрирано е значително увеличение на пътуванията на българи в сравнение със същия месец на миналата година към Турция - с 34,1%, и Гърция - с 32%.

Така изглежда, че гръцката дългова криза и новините около нея не са възпрели българите да пътуват до южната ни съседка. Трябва да се отбележи обаче, че юни не беше толкова наситен на събития и новини около Гърция, след като в началото на месеца страната поиска от Международния валутен фонд (МВФ) да отложи плащане по дълговете си до края на юни. Затова отговор на въпроса изплашиха ли се българските туристи от гръцката криза ще можем да потърсим в данните за юли.

В анкета на Investor.bg с въпроса „Планирате ли почивка в Гърция това лято?” 55% от потребителите на сайта са заявили, че не планират почивка в страната, а 38% са дали положителен отговор. 7% са изразили колебание. Участие в анкетата, която беше активна от средата на юни до средата на юли, са взели 2855 потребители.

Общо малко над 81 хил. са пътуванията на българи до Гърция през юни, сочат данните на НСИ. От тях най-голям дял формират тези с цел почивка и екскурзия – над 34 хил. Най-много пътувания обаче са реализирали българите до Турция – над 144 хил., от които с цел почивка - над 54 хил. На трето място далеч зад Гърция е друга съседна страна - Румъния – там са отчетени малко над 40 хил. пътувания, от които с туристическа цел – близо 11 хил.

Публикуваните днес данни на НСИ потвърждават друга тенденция, за която се говори от месеци – опасенията за спад на руските туристи в България изглежда се сбъдват.

Посещенията на руснаци у нас намаляват с 33,2% през юни на годишна база до общо над 116 хил. Основната част от тях – 102 хил., са с цел почивка и екскурзия.

Общата тенденция също е отрицателна - през юни посещенията на чужденци в България са над 1,133 млн., или с 3,7% под нивото от юни 2014 г. Регистрирано е намаление на посещенията с цел почивка и екскурзия с 23,9%, докато посещенията с други цели и със служебна цел се увеличават - съответно с 42,2 и 4,6%.

От общия брой чужденци, посетили България през юни, дeлът на гражданите от Европейския съюз е 57,6%, или с 0,5% повече в сравнение със същия месец на предходната година.

Увеличение е регистрирано при посещенията на граждани от Гърция - със 17,5% до над 178 хил., Румъния - с 10,5% до 208 хил., Германия - с 4,7% до 120 хил., и други. Същевременно намаляват посещенията на граждани от Франция - с 37,9%, Италия - с 26%, Полша - с 18,6%, Обединеното кралство - с 16,1%, и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tatul
преди 8 години
Никой не иска да е къпе в л***на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още