fallback

Реформаторите предлагат ограничения за заплатите в БНБ

Гуверньорът да взема до 95% от заплатата на председателя на парламента, пише в проект за изменение на Закона за БНБ

13:10 | 29.07.15 г. 7

Да се намалят заплатите на ръководството на БНБ – това предлагат народните представители от Реформаторския блок. Те са внесли предложение за изменение в Закона за БНБ, което фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на управителния съвет на Централната банка, съобщи организацията.

В съобщението се казва, че сега заплатите в БНБ се определят от вътрешно-ведомствена наредба на основание субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото.

С предложението за изменение се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95% от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която е 4185 лв.

Тримата заместници на гуверньора ще получават месечно 90 на сто от заплатата на управителя, а останалите членове на Управителния съвет – 80 на сто.

За директорите на дирекции се предлагат заплати до 70 на сто от  възнаграждението на управителя, а за останалите служители на банката – до  60 на сто, в зависимост от длъжността, отговорностите, квалификацията и прослужения стаж.

В проекта се уточнява, че бонусите на служителите на БНБ трябва да се дават за реално свършена работа и не могат да надхвърлят месечната заплата.

Подобен проект в НС и внесъл и независимият депутат Велизар Енчев. Той предлага управителят, подуправителите, членовете на УС и служителите на Централната банка да не получават повече от председателя на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
fallback