IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторите предлагат ограничения за заплатите в БНБ

Гуверньорът да взема до 95% от заплатата на председателя на парламента, пише в проект за изменение на Закона за БНБ

13:10 | 29.07.15 г. 7
Реформаторите предлагат ограничения за заплатите в БНБ

Да се намалят заплатите на ръководството на БНБ – това предлагат народните представители от Реформаторския блок. Те са внесли предложение за изменение в Закона за БНБ, което фиксира месечните възнаграждения, които получават гуверньорът и членовете на управителния съвет на Централната банка, съобщи организацията.

В съобщението се казва, че сега заплатите в БНБ се определят от вътрешно-ведомствена наредба на основание субективни критерии, които досега не са били достояние на обществото.

С предложението за изменение се определя месечно възнаграждение на управителя на БНБ в размер 95% от размера на заплата на председателя на Народното събрание, която е 4185 лв.

Тримата заместници на гуверньора ще получават месечно 90 на сто от заплатата на управителя, а останалите членове на Управителния съвет – 80 на сто.

За директорите на дирекции се предлагат заплати до 70 на сто от  възнаграждението на управителя, а за останалите служители на банката – до  60 на сто, в зависимост от длъжността, отговорностите, квалификацията и прослужения стаж.

В проекта се уточнява, че бонусите на служителите на БНБ трябва да се дават за реално свършена работа и не могат да надхвърлят месечната заплата.

Подобен проект в НС и внесъл и независимият депутат Велизар Енчев. Той предлага управителят, подуправителите, членовете на УС и служителите на Централната банка да не получават повече от председателя на парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Отн.: '..ако си вършат читаво работата.'Eто, това е най-големият проблем -хора които си вършат съвестно работата и лица, които са отявлени далавераджии и мърлячи се слагат непрекъснато под един тотален общ знаменател. И не са виновни хората -виновна е системата, която позволява това да се случва.Няма как да си бил в управителен и в надзорен съвет, да си забатачил банката с 5 млрд. и да си невинен-няма как да стане тая работа. Това, че някой не може да прецени, че става въпрос за тотална финансова неграмотност и кибер-аналитично небрежно нехайство ...от десетилетия е тема за друг разговор.Ако някого са го хванали в крачка за корупция -да му режат половината заплати за пенсия, обаче ако е бил доборсъвествен през цялото време на служба -защо да му режат доходи.Ако някой е бил екстремен плагиат в различни схеми за хабилитационни и научни измами -да му режат всички надбавки, но ако човекът е бил съвестен и има научни приноси защо да пере пешкира на всички мърлячи -няма никаква логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Упрвлява БНБ не е ли ясно? Абе вие сте мноо *** народ бе, значи който е свестен - на частно а държавата да я управлява некой, който не става за нищо?Толкова не сте в час че... Да не мислиш, че един държавен служител на такова ниво има по-малки възможности от Левон например, ако и заплатата му да е доста по-малка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 4
Internet
преди 8 години
И как ще е независима тогава БНБ като друг определя заплатите в неяСмешници са тези от Риформаторите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
kubrat
преди 8 години
И какво прави този читав финансист на държавна работа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Fiscalist
преди 8 години
БНБ е внесло милиарди в бюджета като дивидент. Заплатите нямам как да са ниски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
aldy
преди 8 години
Нека преди всичко заплатите да са публични, както е в развитите бели държави по света. Стига с това мафиотско криене и грабене на тъмно. Било по Търговския закон. Ами БНБ не е търговско дружество и Парламентата трябва да определя заплатите на гуверньора и заместниците му. Мижитурки жалки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
misanthrope
преди 8 години
E де. тва 4185 бруто ли е? Къде ще намериш читав финансист, който да носи отговорност за цялата банкова система на страната, да работи за заплата, по-ниска от тази на началник отдел в банка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още