fallback

Добрев: Не разбирам протеста срещу промяната в цената на тока

Кабинетът е изпълнил договореното с работодатели и синдикати, заяви председателят на енергийната комисия

15:02 | 29.07.15 г. 6

Председателят на енергийната комисия в парламента и бивш министър на енергетиката Делян Добрев призна, че не разбира протеста срещу промените в цените на тока за бизнеса. "Не разбирам протеста заради това, че все още няма цени. Няма цени, срещу които да се протестира", каза Добрев в парламента.

Днес синдикати и работодатели излязоха на протест в цялата страна, за да покажат недоволството си срещу състоянието на енергетиката и готвените нови цени на електроенергията.

Добрев обясни, че регулаторът все още не е калкулирал цените след последните законодателни промени, с които са намерени допълнителни резерви.

"На някои от лозунгите видях, че протестиращите са против кражбите в енергетиката - "Цанков камък" и "Белене". Само че на мен ми се струва, че малко е закъснял този протест, защото парите са платени много отдавна", каза още депутатът.

Той изрази учудване и от това, че синдикатите протестират срещу фонда за енергийна ефективност и вноската от 5% на всички производители в него. "Това е странно, защото промяната бе идея на самите работодатели", каза бившият министър.

Той изрази неразбиране от общия протест на синдикати и работодатели, защото работодателите искат да се съкращават разходи в енергетиката, а синдикатите са против. Добрев беше категоричен, че кабинетът е изпълнил договореното с работодателите и синдикатите преди 20-ина дни.

По-рано днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза, че надписаната сметка заради планираното увеличение на цената на тока за бизнеса ще я платят гражданите по линия на намаляване на доходите и увеличение на цените на дребно в магазините.

Двата синдиката също се включват в протеста срещу повишаването на цената на тока за бизнеса, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, и обясни, че смятат, че увеличението на цената на тока по начина, по който се предлага, не може да запълни дефицита в системата, който е в „размер на милиарди“.

Велев подчерта още, че не искат да се отложи увеличението на цените на тока, а искат да не се увеличават цените, докато не се вкара пазарният принцип електроенергийна борса и всеки да продава на пазара.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 07.09.22 г.
fallback