IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Не разбирам протеста срещу промяната в цената на тока

Кабинетът е изпълнил договореното с работодатели и синдикати, заяви председателят на енергийната комисия

15:02 | 29.07.15 г. 6
Добрев: Не разбирам протеста срещу промяната в цената на тока

Председателят на енергийната комисия в парламента и бивш министър на енергетиката Делян Добрев призна, че не разбира протеста срещу промените в цените на тока за бизнеса. "Не разбирам протеста заради това, че все още няма цени. Няма цени, срещу които да се протестира", каза Добрев в парламента.

Днес синдикати и работодатели излязоха на протест в цялата страна, за да покажат недоволството си срещу състоянието на енергетиката и готвените нови цени на електроенергията.

Добрев обясни, че регулаторът все още не е калкулирал цените след последните законодателни промени, с които са намерени допълнителни резерви.

"На някои от лозунгите видях, че протестиращите са против кражбите в енергетиката - "Цанков камък" и "Белене". Само че на мен ми се струва, че малко е закъснял този протест, защото парите са платени много отдавна", каза още депутатът.

Той изрази учудване и от това, че синдикатите протестират срещу фонда за енергийна ефективност и вноската от 5% на всички производители в него. "Това е странно, защото промяната бе идея на самите работодатели", каза бившият министър.

Той изрази неразбиране от общия протест на синдикати и работодатели, защото работодателите искат да се съкращават разходи в енергетиката, а синдикатите са против. Добрев беше категоричен, че кабинетът е изпълнил договореното с работодателите и синдикатите преди 20-ина дни.

По-рано днес председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев каза, че надписаната сметка заради планираното увеличение на цената на тока за бизнеса ще я платят гражданите по линия на намаляване на доходите и увеличение на цените на дребно в магазините.

Двата синдиката също се включват в протеста срещу повишаването на цената на тока за бизнеса, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, и обясни, че смятат, че увеличението на цената на тока по начина, по който се предлага, не може да запълни дефицита в системата, който е в „размер на милиарди“.

Велев подчерта още, че не искат да се отложи увеличението на цените на тока, а искат да не се увеличават цените, докато не се вкара пазарният принцип електроенергийна борса и всеки да продава на пазара.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Григор Лилов в едно предаване по Скат ИЗКАРА ФАКТИ ,ЧЕ ТОЗИ НЯМА ДИПЛОМА ОТ САЩ и т.н.По съществоОсновният въпрос е защо НЕК не изнася тока и г-н Котев ядрен физик работил в Козлодуй го обяснява прекрасно - http://gikotev.blog.bg/drugi/2015/07/16/neznanie-nevejestvo-bednost-mizeriia.1376655Депутати прекрасно обясняват как ТЕЦ 1 и 3 ограбват хората с 2.7 млрд. - http://***.skat.bg/news.php?action=7&newsID=31471Още за ВЕИ и ТЕЦ 1 и 3 - http://***.vestnikataka.bg/2014/10/губим-54-млрд-лева-от-мариците/Темата е голяма и ако се спрат кражбите тока ще поевтинее с 20-30% което ще вдигне потреблението защото по-добре климатик отколкото въглища и т.н. отоплителни системи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Кога се е чуло и видяло хищниците да се опитват да разбират чувствата и настроенията на животните, с които се хранят. Та така и Добрев.Да се опита да живее със 500 лв. на месец или да крепи бизнес с минимална печалба в корумпирана България и тогава ще разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
многодобре
преди 8 години
...Протестът е в посока даване на аргументи на правителството да убеди КЕВР и Иван Иванов да не вдигат цената на тока. Това все още е възможно. Изтичания по системата, които, ако бъдат спрени, ще бъде запушен дефицитът в НЕК. Като спрем десет такива изтичания, ще намерим 15 милиона. Виждате откъде се намират парите, от крадците и от мафията, точка.Прочети цялата статия тук: http://***.cross.bg/tzenata-toka-elektroenergiyata-1475189.html#ixzz3hHXaYQNm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 22
Fiscalist
преди 8 години
Аз много добре го разбирам даже. Пак са отворили касата от руското посолство, искат да свалят борисов отново като през 2013. Да видим дали този път ще мине номера, според мен спомена за ужаса орешарски е още твърде пресен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още