fallback

15 368 лева ще е месечната заплата на управителя на БНБ

Започва процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки, посочват от централната банка

19:35 | 30.07.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

15 368 лева е месечното възнаграждение на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в съответствие с приетото решение на членовете на нейния Управителен съвет. По 13 173 лева са месечните заплати на подуправителите, а тези на другите членове на УС са по 4391 лева, съобщават от централната банка.

Сумите са обвързани със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в страната. Управителят на БНБ взима 70% от средната сума, докато подуправителите и другите членове на Управителния съвет взимат съответно 60% и 20%.

От БНБ посочват още, че се отменят възнагражденията за участие в заседанията на УС за управителя и подуправителите. Същевременно се въвежда лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

Започва процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки, допълват от БНБ.

“Като първа стъпка в този процес УС на БНБ на основание на чл.16, ал.8 от Закона за обществените поръчки одобри откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа”, гласи съобщението.

БНБ прие и становище по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банка. Централната банка на България предлага окончателната версия на доклада да бъде финализирана до края на август тази година.

Този доклад ще стои в основата на плана за реформирането и укрепването на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември 2015 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:22 | 12.09.22 г.
fallback