fallback

Специални екипи ще обясняват на безработни младежи как да намерят работа

Държавата губи по 2 млрд. лева годишно заради младежи, които нито учат, нито работят

10:59 | 31.07.15 г. 13

Няколко министерства съвместно с общините ще формират работни групи, чрез които по места в цялата страна ще разясняват възможностите на европейските програми за обучение и заетост сред младежите, като инициатива за връщането им в обучение или намиране на работно място. Това каза по БНТ заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов.

През август ще бъде подписано споразумение между заинтересованите институции и общините за съвместни действия в тази посока и от есента експертите тръгват по места да разясняват възможностите на програмите за обучение и заетост, посочи Калин Каменов.

Над 20%, или около 300-350 хил. младежи у нас нито учат, нито работят, от което държавата губи по 2 милиарда лева годишно, каза той. България е на едно от първите места в Европа по млади хора, които не учат и не работят. Държавата губи от тях поради това, че те са икономически активни, но са пасивни на пазара на труда, допълни Каменов.

„Те не са активни в училище. Някои от тях отпадат заради бедност, заради т. нар. неслучила се ромска интеграция на много места. Тези хора, вместо да изкарват икономически продукт за страната си, са някъде в пространството и малко от нас успяват да достигнат до тях“, обясни заместник-министърът.

По думите му не е достатъчно да се пишат стратегии и да се обявяват мерки по сайтовете на министерствата, а е време държавата да отиде при тези младежи по места.

Идеята е експертите, които са ангажирани с проблемите на младите хора чрез регионалните структури, да обединят усилия и да ходят не само в големите градове, където безработицата е по-ниска, но в малките населени места и селата, където чрез изнесени приемни специалистите да проучват какви са нуждите на младежите в конкретното място.

На младежите ще бъде обяснявано какви възможности има държавата, какво предлагат оперативните програми, шансовете за обучение, за стажове. Каменов посочи, че държавата създава много възможности за обучение и работа, но проблемът е, че тази информация не стига до младите и много от тях дори не знаят, че има такива програми.

„Нашата роля е вместо да си стоим в кабинетите, да отидем в читалището или друго място, където младите се събират и да им обясним например как се пише проект за кандидатстване по европейска програма“, посочи заместник-министърът.

Много млади българи могат да бъдат успешни, стига да им помогнем, трябва малко мотивация и хора, които да ги подкрепят на терен, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
fallback