IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 27% от заетите у нас са готови да сменят населеното място заради работата

Сред причините за търсене на нова работа преобладава финансовият мотив, сочи проучване на БТПП

17:26 | 25.02.15 г.
Само 27% от заетите у нас са готови да сменят населеното място заради работата

Ниска степен на мобилност на работещите в България установи проучване на Българската търговско-промишлена палата. В проучването сред 900 наети лица 27% декларират готовност за търсене на работа в друго населено място. Преобладаващият дял (73%) посочват, че биха започнали нова работа само ако е в същото населено място.

Проучването на БТПП за динамиката на междуфирмената мобилност на работната сила по области и по сектори е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 година.

Само една десета от запитаните имат реална готовност за бърза промяна в техния трудов статут и започване на нова работа в краткосрочна перспектива.

На въпрос дали биха се развивали в друга професионална област, 42% от консултираните лица в Центровете за кариерно развитие към БТПП отговарят положително. Най-силен интерес за смяна на професията проявяват работещите в сферата на културата, селското стопанство, търговията и недвижимите имоти – дейности, при които нивото на заплащане е сред най-ниските в страната.

Най-много са желаещите да сменят професията си в Ловеч, Добрич и Стара Загора – области, които до голяма степен се различават както в икономически план, така и в социален. Най-малко желаещи да сменят професията си има във Враца – само 11,0% и във Велико Търново – 22,0%. 



Изследването показва, че сред водещите мотиви за смяна на работата преобладава финансовият мотив - 70,5% от анкетираните искат да сменят настоящата си месторабота в търсене на по-високо заплащане на труда. Само 13,8% - за да работят по специалността си, 10,6% - за по-добри условия на труд и едва 5,1% - за повече престиж.

Близо две трети от наетите лица работят по специалността си - те упражняват труд в сектори, за които имат придобита професионална квалификация, показва още изследването. Останалата една трета от наетите работят в други професионални области, за които нямат придобита професионална квалификация.

Средно около една трета от наетите определят работата си като интересна, отговорна, предоставяща възможности за професионално израстване. При избора на работа лицата обръщат в много по-голяма степен внимание върху възможността за получаване на по-високо заплащане за труда и за работа по специалността, отколкото на възможностите за кариерно и професионално развитие, установява се в анализа.

Според заключенията на анализа междуфирмената мобилност се схваща от наетите лица като възможност за смяна на една заетост с друга, но в рамките на същото населено място. В рамките на страната като цяло все още не са високи относителните дялове на наетите, които са готови да потърсят нова заетост в друго населено място, относително ниски са и нагласите за заминаване в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още