fallback

Ще се строи ли на Витоша спорят авторите на новия план за управление и еколози

Планът разделя планината на четири основни зони

16:08 | 31.07.15 г. 6

На Витоша няма да се строят нови хотели, но построените досега сгради ще могат да бъдат ремонтирани. Това твърдят авторите на новия план за управление на парка – Пролес Инженеринг. Според природозащитници обаче документът съдържа единствено фиктивни забрани за строителство, без да ограничава реалните заплахи от застрояване и унищожаване на дива природа.

Планът е бил представен на обществен консултативен съвет на двудневен семинар в софийското село Кладница.

Според експертите, съставили плана, наред с опазване на растителните и животински видове и резервати, новият план отваря природния парк за хората и дава възможност за изработване на цялостна визия.

Определени са следните основни зони в планината:

- Резерватна, включваща Бистришко бранище и Торфено бранище. Тя заема около 7% от територията.

- Зоната за опазване на местообитания и скални и геоложки образования е най-голяма - 55%.

- Зона за туризъм – това е зоната в ниската част на планината, която граничи с населените места, вилните зони, манастири и културни обекти. Тя заема около 23%.

 - Зоната за хижите и спортни съоражения е около 15%. В нея попадат съществуващите хижи, почивни станции, хотели и лифтови съоръжения и други инфраструктурни обекти.

Авторите на проекта допълват, че ще се регламентират точно определени места, на които ще се развива спорт и туризъм, включително в унисон с факта, че паркът е част от програмата София - спортна столица на Европа през 2018 г.

Те декларират, че прецизно ще се определят вело- и пешеходните маршрути, възможните места за къмпингуване и устройване на барбекю.

Абсолютно се забранява използването на АТВ-та и моторни шейни, освен с цел осигуряване на храна на животните в парка, за технически дейности и спасяване.

Допуска се модернизация и реконструкция на сега съществуващите хижи, почивни станции и хотели, но не и строителството на нови.

За целия парк и конкретно в Зоната за туризъм с крайселищен краткотраен отдих и в зонaта на хижите, сградите за подслон и спортните съоръжения се въвежда забрана за строителство без приет Специализиран подробен устройствен план и ПУП за съответни спортни локализации. Според авторите на проекта това означава, че ще са необходими оценка за въздействие и разрешение от страна на МОСВ.

На обсъждането на плана е било уточнено, че изобщо строителството в планината не може да се забрани, защото такова по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) е и строежът на нови съвременни лифтове, събарянето на стари полуразрушени сгради, каквито в парка има много, а така също и осъвременяването на съществуващи сгради, напр. съгласно изискванията за достъп на инвалиди, пречиствателни станции, водохващания и т.н. 

Новият проект за план за управление на Природен парк „Витоша“ разрешава застрояването на планината, твърдят същевременно от коалиция „За да остане природа в България“. Природозащитниците предупреждават, че проектът предвижда опасни тенденции за застрояване.

„Цялата висока и средна част на Витоша от север и от запад се отваря за застрояване в така наречената Зона за хижите, сградите за подслон, административните центрове за управление и поддръжка на парка и спортните съоръжения“, се казва в позицията на природозащитниците.

„Според изпълнителя на проекта Пролес Инженеринг ООД на Витоша има много хижи и туристи, затова не може да се обособи зона за опазване на биоразнообразието. Зоната за сгради и съоръжения е много обширна. В нея са включени много гори и местообитания. Каменните реки, специфични за Витоша, са сложени в същата зона за сгради и съоръжения. Предложена е фиктивна забрана за строителство - тя забранява строеж на хотели, вилни, производствени, складови и инфраструктурни сгради и остава отворена врата за всякакъв друг вид строителство, например апарт-комплекси“, казват еколозите.

Те допълват, че резерватите няма да имат буферна зона и няма да има никаква друга зона със строга защита (отпаднала е територията с направляван режим на защита по сегашния план). Така резерватите ще граничат със зоните за сгради и съоръжения, съответно пистите биха могли да са до резервата. Ще се намалят районите, обитавани от дивите животни, ще има нерегламентирано навлизане в зоните със строга защита, предупреждават природозащитниците.

Според тях не е ясно как и къде се извършва горско, селско и ловно стопанство, защото за гори, пасища и дивечовъдна дейност няма отделни зони (както е при сега действащия план). Проектопланът предвиждал голяма зона, формално посветена на опазване на приоритетни местообитания, но нейното ефективно предназначение е в нея да има ловно, горско и селско стопанство. Вътре в нея не са обособени площите, където тези дейности да се извършат.

Еколозите допълват, че не се предвижда опазването на най-ценните територии в цяла Северна Витоша (като морени, стари гори от смърч, торфища, почти единствените в България субарктични върби). Нямало и мотиви защо се променя зонирането на парка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:06 | 13.09.22 г.
fallback