IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 100% от пожарите са заради човешка небрежност*

Между 3500 и 5000 лв. струва гасенето на пожар с хеликоптер за един час

12:28 | 06.08.15 г.
Почти 100% от пожарите са заради човешка небрежност*

Почти в 100% от случаите на пожари става въпрос за човешка небрежност. Това каза пред bTV главен комисар Николай Николов, началник на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението". Той каза, че в момента има седем места в страната с активни пожари.

14-ти ден продължава гасенето на пожара в Рила. Очаква се днес работата по гасенето на пожара там да приключи. „Два пожара има в района на Елхово - единият е Вълча поляна, другият е Ага Баир. Има още един до самото Елхово, също така в Добруджа, защитена територия, и един в Средец.

„Всички пожари са овладени, те се намират под контрол. Ние сме предпазливи в нашите изказвания, предвид обстоятелството, че с повишаване на температурите рискът се увеличава от тяхното възобновяване”, каза главен комисар Николов.

По отношение на Елхово, той заяви, че е удивен от небрежността и последователността, с която вчера са се случвали пожарите. "Там не говоря за един или за два пожара. Там бяха четири пожара – един, в който ние въобще нямахме време да участваме. Доброволната дружинка от село Елхово сами се справиха с него и го загасиха в рамките на 50 - 60 декара".

По отношение на пожара в Шабла, възникнал снощи, Николов съобщи, че официално причината е неустановена, но има версия, че огънят в защитената територия е пламнал от увеселителни фенери. „Безценни видове са загинали. За радост, в голямата си част тази защитена местност е спасена от огъня", допълни Николов.

На въпрос трябва ли да се увеличат санкциите за пожарите, възникнали в резултат от човешка небрежност, Николов каза, че санкциите са в две посоки. „Едните са административно-наказателните санкции, това са така наречените глоби. Те никак не са малки. Другите санкции са лишаване от субсидии на собственика, който е допуснал подпалването на земеделска територия. Болшинството от пожарите, включително и в Елхово, се случиха след процеси по почистване на териториите”, каза той. И призова хората да изчакат още 3-4 дни, докато минат големите горещини, и тогава ще имат достатъчно време да почистят териториите.

Между 3500 и 5000 лв. струва гасенето на пожар с хеликоптер за един час

„Хеликоптерите на българската армия са сравнително евтини спрямо това, което е на международния пазар. Тъй като те са държавни, ние имаме споразумение с тях, приблизително между 3500 и 5000 лв. на час работа на място струва дейността на хеликоптер за един час гасене. Толкова струва на Запад, само че в евро, а закупуването на един хеликоптер от този клас тръгва от 12 млн. евро и надминава 20 млн. евро”, обясни директорът на пожарната.

2400 доброволци са преминали курсове в учебните центрове, оборудвани са с лични предпазни средства. 27 отряда имат и пожарни автомобили, предоставени от министерството, допълни той.

Николов обясни, че доброволецът е изключително ефективен в две ситуации – първо, когато пожарът е съвсем малък и доброволецът в малкото населено място бързо отива и може да го потуши. И вторият е в заключителния етап по доизгасяването на горските пожари, а в средата е работата на професионалистите, защото там са най-тежките условия.

Във връзка с екстремно високия риск от възникване и разпространение на пожари Изпълнителна агенция по горите призовава да не се употребяват хартиени въздушни балони (летящи светещи фенери) по време на пожароопасния сезон в горите* като потенциално опасни за околната среда. Светещите фенери са опасни поради пламъка, благодарение на който се издигат във въздуха. Много голяма е вероятността поради лоши условия светещите фенери да не изгорят във въздуха, а да паднат върху суха тревна площ, което може да предизвика сериозни пожари, включително и горски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още