IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пренасочват пари за заетост на безработни от рисковите групи

С 2,2 млн. лева ще се откриват нови работни места за младежи, хора в предпенсионна възраст и хора с увреждания

13:20 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Пренасочват пари за заетост на безработни от рисковите групи

Министерството на труда приоритетно пренасочва средства от Националния план за действие по заетостта към трите рискови групи на пазара на труда - безработни в предпенсионна възраст, безработни младежи до 29 години и хора с увреждания, които са без работа, съобщиха от ведомството.

Общо 2378 души ще бъдат включени в заетост след преразпределение по Националния план за действие по заетостта. Общата сума, пренасочена за откриване на нови работни места и включване в професионални обучения, възлиза на 2,2 милиона лева.

Най-голям дял от тях – 1,1 млн. лв. ще бъдат насочени за осигуряване на заетост и квалификация на хора с трайни увреждания. Със средствата ще бъдат обхванати 545 безработни с увреждания.

Останалата сума ще бъде насочена в две посоки – към безработни в предпенсионна възраст и към безработни младежи до 29 години. С тях ще се подпомагат работодатели да нaемат допълнително 154 безработни лица над 50-годишна възраст на временна, сезонна или почасова работа, 125 безработни с трайни увреждания и 158 младежи. Сумата за насърчаване на младежката заетост възлиза на 136 721 лева.

По Национална програма „Активиране на неактивни лица“ ще бъдат наети допълнително и 50 ромски медиатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още