fallback

Пренасочват пари за заетост на безработни от рисковите групи

С 2,2 млн. лева ще се откриват нови работни места за младежи, хора в предпенсионна възраст и хора с увреждания

13:20 | 07.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор

Министерството на труда приоритетно пренасочва средства от Националния план за действие по заетостта към трите рискови групи на пазара на труда - безработни в предпенсионна възраст, безработни младежи до 29 години и хора с увреждания, които са без работа, съобщиха от ведомството.

Общо 2378 души ще бъдат включени в заетост след преразпределение по Националния план за действие по заетостта. Общата сума, пренасочена за откриване на нови работни места и включване в професионални обучения, възлиза на 2,2 милиона лева.

Най-голям дял от тях – 1,1 млн. лв. ще бъдат насочени за осигуряване на заетост и квалификация на хора с трайни увреждания. Със средствата ще бъдат обхванати 545 безработни с увреждания.

Останалата сума ще бъде насочена в две посоки – към безработни в предпенсионна възраст и към безработни младежи до 29 години. С тях ще се подпомагат работодатели да нaемат допълнително 154 безработни лица над 50-годишна възраст на временна, сезонна или почасова работа, 125 безработни с трайни увреждания и 158 младежи. Сумата за насърчаване на младежката заетост възлиза на 136 721 лева.

По Национална програма „Активиране на неактивни лица“ ще бъдат наети допълнително и 50 ромски медиатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:59 | 12.09.22 г.
fallback