IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поръчки по пощата, телефона и интернет насърчават търговията на дребно

Оборотът в сектора нараства с 0,8 на сто през юни на месечна база, показват данни на НСИ

12:17 | 10.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Поръчки по пощата, телефона и интернет насърчават търговията на дребно

Оборотите в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” нарастват на месечна и на годишна база, сочат предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Повишението е с 0,8% през юни на месечна база и с 2,7% спрямо същия месец на предходната година, изчислен въз основа на календарно изгладени данни.

Спрямо предходния месец през юни оборотът нараства по-значително при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 5,7 на сто. За ускоряването на растежа през месеца допринася и регистрираният ръст при търговията с фармацевтични и медицински стоки (с 3,1%) и при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,8%.

Оборотите са били по-малки при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2,1%, с разнообразни стоки - с 0,4%, и при тази с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,3%.

На годишна база през юни оборотът нараства по-значително при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - със 17,1%. За годишния ръст допринася и повишението на оборотите при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 12,1%. По -слаб ръст е налице при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 8,1%.

Спад е регистриран в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8,9%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 2,8%, и в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 1,8%, показват данните на националната статистика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още