IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради пожари в горите са изгорели над 11 000 дка

Възстановяването им ще струва над 20 млн. лева на държавата, заяви заместник-министърът на земеделието Георги Костов

10:11 | 11.08.15 г.
Заради пожари в горите са изгорели над 11 000 дка

До този момент заради пожарите в горите са изгорели над 11 000 дка. Това съобщи пред Нова телевизия заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Гасенето и възстановяването на един декар струва минимум 2000 лева, възстановяването на 11 000 декара гора ще струва над 20 милиона лева на държавата, обясни Костов. Той очаква двата големи пожара в Драгоман и Брезнишко да бъдат загасени днес.

Повечето пожари възникват от човешка непредпазливост, отчете Костов и призова да се спазват елементарните правила за опазване на горите от пожари, както и да се сигнализира на тел. 112.

„Ще помолим тези, които почистват пасища, предварително да ни информират къде ще го правят, за да имаме готовност за действие в случай на пожар”, настоя зам.-министърът.

След сигнал за изкореняване на млади дървета в Плана планина той обясни, че това се прави от стопани на пасища, а терените трябва да бъдат разчистени.

По повод информация за изсичане на дървета в Странджа в началото на август и снимки на 20 камиона, които извозват дървесината в посока пристанище Бургас, Георги Костов каза: „Странджа е една от най-малко засегнатите от сеч горски територии в България. Там имаме 200 млн. куб. м стояща дървесина. В парка годишно по план се добиват около 0,4% от стоящата маса, а трябва да се добива 1%. Ако гората живее 100 г. и добиваме 1% годишно, за един век ще се завърти пълният цикъл на възстановяването й“.

Зам.-министърът смята, че след промените в Закона за горите законната сеч ще бъде изцяло под контрол и видима.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още