IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Малките фирми отново могат да удължават работното време при нужда

Поправката е записана в Кодекса на труда

13:14 | 11.08.15 г.
Автор - снимка
Редактор
Малките фирми отново могат да удължават работното време при нужда

Работодателите в микро и малките фирми отново могат да въвеждат удължено работно време по производствени причини и непълно работно време при намаляване на обема на работа. Това става възможно, след като депутатите гласуваха отмяна на влезлия в сила на 17 юли параграф 2а от Кодекса на труда, припомнят от Главната инспекция по труда.

Промяната е обнародвана днес в Държавен вестник.

Според КТ разпоредбите за удължаване на работното време, въвеждане на непълно работно време от работодателя и задължението за изготвяне на правилник за вътрешния трудов ред от предприятието не се прилагат за микропредприятията и малките предприятия. Така на практика беше отнета възможността на тези работодатели да се възползват от гъвкавите форми на работното време при нужда, допълват от Инспекцията по труда.

За да могат малките фирми да въвеждат удължено или непълно работно време при производствена необходимост или при намаляване на обема на работа, трябваше параграф 2а от Кодекса на труда да се отмени, уточняват от инспекцията.

Миналата седмица Националният съвет за тристранно сътрудничество се съгласи с настояването на бизнеса работодателят да няма задължение да информира синдикатите при удължено работно време на служителите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още