IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МС отпуска над 15,8 млн. лева за преодоляване на щети от наводненията

От тази сума 2,2 млн. лева ще бъдат отделени за резерва с противоградови ракети

12:02 | 12.08.15 г.
МС отпуска над 15,8 млн. лева за преодоляване на щети от наводненията

Министерският съвет отпуска допълнителни над 15,8 млн. лева за преодоляване на щети от наводненията от началото на годината, съобщава пресслужбата на правителството.

От тази сума 2,2 млн. лева ще бъдат отделени за резерва с противоградови ракети и за профилактика на техниката на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, посочва се още в съобщението.

Средствата са от резерва на държавния бюджет и ще се ползват за укрепването на свлачища в участъци от магистрала „Струма” и общински път в община Асеновград, за укрепване на терени с жилищно застрояване в област Кърджали и община Берковица, за почистване коритото на р. Марица в регулацията на Свиленград и изграждане на съоръжения за превенция от наводнения, както и за брегоукрепване.

Припомняме, че в началото на април заради обилните дъждове се активизира свлачище, което доведе до напукване на магистралата “Струма” в района на Дупница. Изпълнителят "ГБС Инфраструктурно строителство" започна за своя сметка да отстранява пукнатините, но Агенцията "Пътна инфраструктура" все пак отпусна допълнителни 3 млн. лева за укрепване на свлачищата.

Регионът около Кърджали беше един от най-пострадалите заради обилните валежи от миналата и началото на тази година. Застрашени са цели блокове, а през март градът остана и без вода заради скъсан водопровод.

Берковица обяви бедствено положение през септември миналата година заради придошлите води на реката. Най-критична при наводнението беше ситуацията в квартал „Заряница", където се активизира свлачище на метри от жилищните блокове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още