IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миньорски синдикат предупреждава за опасност за енергетиката

Централите в Маришкия басейн дължат 370 млн. лева на „Мини Марица – изток”, посочват от КТ "Подкрепа"

09:51 | 18.08.15 г.
Миньорски синдикат предупреждава за опасност за енергетиката

За опасност за енергийната сигурност на страната, предупреди председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" в "Мини Марица-изток" Генчо Генчев пред БНР.

Централите в Маришкия басейн дължат на мините 370 млн. лева, а дългът на дружеството към доставчиците е 85 млн. лева. Това предизвиква несигурност за енергийната система, допълни още той.

Според Генчев е възможно точно преди есенно-зимния сезон мините да спрат добива и доставката на въглища към централите в комплекса.

В понеделник от КНСБ предупредиха, че заради липсата на средства могат да бъдат забавени заплатите в „Мини Марица-изток”. От ръководството на дружеството обаче бяха категорични, че трудовите възнаграждения ще бъдат изплатени, благодарения на плащанията от НЕК и ТЕЦ „Марица изток” 2.

Като възможност за решаване на част от проблемите в "Мини Марица-изток" от Българската минно-геоложка камара предлагат държавата да взима не повече от 50% като дивидент от печалбата на дружеството, както и пазарно преструктуриране на енергетиката, коментира председателят на камарата Лъчезар Цоцорков.

„Няма как да няма промени, докато не се реструктуира пазарно-енергийната система на страната и в това отношение не прави изключение и "Марица-изток". Държавата продължава да си взема 70% печалба като дивидент. А това до голяма степен пречи на модернизацията и развитието на държавните фирми”, поясни той пред държавното радио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още