IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водят се преговори с ББР за разплащането на НЕК с американските централи

Ремонтната програма в "Мини Марица изток" се забавя, опасява се лидерът на синдиката Пламен Димитров

12:56 | 17.08.15 г. 1
Водят се преговори с ББР за разплащането на НЕК с американските централи

В момента се водят преговори с Българската банка за развитие (ББР) за отпускане на заема, с който Националната електрическа компания (НЕК) да се разплати с т.нар. „американски“ централи – AES Гълъбово и КонтурГлобал. Това става ясно от думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров пред БНР.

Припомняме, че НЕК и двете централи договориха през пролетта намаляването на цената за разполагаемост на ТЕЦ-овете. Споразуменията бяха финализирани преди броени седмици, но за да влязат в сила енергийната компания трябва да изплати задълженията си към тях, които в момента възлизат на около 800 млн. лева.

От досегашните коментари на енергийния министър Теменужка Петкова стана ясно, че заемът ще трябва да изтегли Българският енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура е НЕК, който има по-добър рейтинг от потъналата в дългове НЕК. За целта трябваше да бъде осигурена държавна гаранция. Финансовият министър Владислав Горанов обаче се противопоставя на този сценарий.

Пламен Димитров коментира още и че закъснява ремонтната програма на "Мини Марица изток" и това поставя под заплаха обезпечаването с въглища през зимния сезон. Той призова американските ТЕЦ-ве в Маришкия басейн да изплатят дължимите суми, за да бъдат осигурени необходимите средства.

Дори и с липса на плащане от страна на AES Гълъбово и КонтурГлобал, които се разплащат с доставчиците си, след като получат трансфер от НЕК, заплатите в мините няма да бъдат забавени, коментира пред националното радио ръководителят на дружеството Андон Андонов.

По негови думи необходимите средства са осигурени от парите, които мините получават от НЕК и ТЕЦ „Марица Изток“ 2.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Хаха, тъй като финансовият министър не дава държавна гаранция, същият като принципал на ББР ще отпусне директно заем на фалиралата БЕХ. ББР е новата КТБ, захранваща олигархията. Вече даже и името не й споменават, защото от фалита на КТБ насам не е отпуснала един заем за Развитие, а само за рефинансиране на задължения на "наши" фирми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още