IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВКС: Плащането на обжалвана сметка за ток е неправомерно*

От ЧЕЗ Разпределение България коментираха, че двете посочени клаузи отдавна не се прилагат от дружеството

13:25 | 24.08.15 г.
ВКС: Плащането на обжалвана сметка за ток е неправомерно*

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди решение на Комисията за защита на потребителите относно неравноправни клаузи в Общите условия на договорите на ЧЕЗ Разпределение. В срок от два месеца дружеството трябва да премахне клаузите, пише КЗП.

Решението на съда се отнася до изискването към абонатите на дружеството да заплащат сметки, срещу които са подали писмено възражение или когато са били уличени в неправомерно въздействие върху измервателните устройства, без това да е било доказано.

Припомняме, че промяната в Общите условия на договорите на електроразпределителните или водните дружества в България подлежи на задължително одобрение от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Експертите на регулатора разглеждат проектите, изготвени от лицензираните дружества, и се произнасят дали те отговарят на законодателните изисквания.

От КЗП посочват, че има заведени колективни искове за обявяване на клаузи в общите договори на „още няколко електроразпределителни дружества“. В страната освен ЧЕЗ България оперират още три електроразпределителни дружества – EVN България, Енерго – Про и „Златни пясъци“, което обаче с много ограничен обхват.

Обжалваните клаузи не са били отстранени доброволно след намеса на КЗП. Преди седмици ВКС отмени и няколко неправомерни клаузи в Общите условия в договорите на EVN България

Експертите от Комисията коментират още, че потребителите, които смятат, че правата им са били нарушени от действалите до момента неравноправни клаузи, могат въз основа на решението на ВКС да заведат иск в съда за претърпени вреди, без да е необходимо отново да доказват, че клаузите са нищожни.

От ЧЕЗ Разпределение България коментираха във връзка с решението на ВКС, че двете посочени клаузи отдавна не се прилагат от дружеството.

"Начисляването на суми за енергия и корекции в количествата измерена електрическа енергия  вкл. при неправомерно въздействие върху средствата за търговско измерване се извършват при реда и условията, посочени в Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, които са подзаконов нормативен акт, обнародван в Държавен вестник от 2013 година", заявяват от дружеството. 

* Допълнено с позицията на ЧЕЗ България

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още