fallback

Томислав Дончев обеща постоянни, а не кампанийни мерки за пазара на горива

Една от идеите е либерализацията на вноса на горива, посочи вицепремиерът

11:39 | 04.09.15 г. 10

Правителството ще предприеме редица мерки за пазара на горива, които ще бъдат постоянни, а не кампанийни, съобщи пред народните представители Томислав Дончев, вицепремиер и министър по европейските фондове и икономическата политика.

Дончев посочи, че са проверили практиката в другите европейски държави и там няма създадени специални регулатори на цените, а се работи само за ефективното функциониране на пазарите. 

Сред идеите, които се обмислят за подобряване на ситуацията на пазарите на горива у нас, е либерализация на вноса на горива, стана ясно от думите на вицепремиера. Депутатът от "Реформаторския блок" Мартин Димитров посочи, че облекчения пред вноса могат да донесат две междуправителствени споразумения за ползване на данъчните складове в Гърция и Румъния, което е позволено от европейското законодателство. 

От парламентарната трубина Томислав Дончев посочи още, че е нужно и въвеждането на система за ранно предупреждение. Тя ще анализира пазара на базата на различни показатели, като един от тях е съотношението внесено и произведено гориво, спрямо продадено. „Един подобен анализ би ни казал много“, категоричен беше Дончев и допълни, че тези данни ще бъдат важни не само по отношение на изпразващите се джобове на потребителите, но и за това, което не влиза в бюджета.

От друга страна, трябва да се затегне и контролът по отношение на покупките на горива от страна на държавните институции. Тези разходи са голямо перо в бюджетите на местните и централната власт. Дончев посочи обаче, че няма голяма разлика в цената, на която се купуват горивата, след организирани търгове или на дребно на бензиностанциите, което е трудно обяснимо.

За да се избегнат проблемите, които създава законодателството, Дончев помоли за подкрепа депутатите в Народното събрание за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които ще позволят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да получи достъп до данъчна информация.

В днешния парламентарен контрол той отговори на въпрос на депутатите от „Реформаторския блок“ Петър Славов и Мартин Димитров относно недостатъчната конкуренция на пазара за горива у нас.

Те коментираха, че цените на горивата у нас остават високи въпреки по-ниските котировки на петрола на световните пазари. Сравнено с останалите държави в Европа, горивата у нас са сред най-скъпите, а освен по-ниската цена на петрола, пада и стойността на щатския долар, посочи Петър Славов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
fallback