IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ застава зад здравната реформа на Петър Москов

Премиерът обеща партията му да подкрепи в парламента предложението на министъра на здравеопазването за комплексното лечение

15:31 | 07.09.15 г.
<p>
	Бойко Борисов и Петър Москов посетиха СБАЛ по онкология, за да се запознаят с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс. <em>Снимка: БТА</em></p>

Бойко Борисов и Петър Москов посетиха СБАЛ по онкология, за да се запознаят с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс. Снимка: БТА

ГЕРБ застава зад реформата на здравния министър Петър Москов. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети специализираната онкологична болница в столицата. В здравното заведение Борисов и Москов се запознаха с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс, съобщи БТА.

В петък здравната комисия на парламента отхвърли една от основните идеи за реформа на здравния министър – сливането на лечебни заведения и комплексно лечение на пациентите. Промяната не беше приета с помощта и на депутатите от ГЕРБ, които гласуваха с въздържал се. Срещу текста гласуваха също ДПС и БСП.

Припомняме, че предложението на здравния министър Петър Москов за сливане на болници в консорциуми и комплексно лечение бе отхвърлена при гласуването на второ четене на Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) в парламентарната комисия миналата седмица. Той предвиждаше договор със Здравната каса да могат да сключват само болниците, които се обединяват в консорциум, за да могат да осигуряват комплексно лечение. Мотивите на Москов бяха, че това е в интерес на пациента, който няма да обикаля болниците, за да лекува заболяването си. Още тогава Москов се закани, че ще настоява текстът от ЗЛЗ за комплексното лечение отново да бъде предложен и разгледан и в пленарна зала на второ четене, което трябва да стане през тази седмица.

Текстовете от Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ) за комплексно лечение на пациентите се нуждаят от прецизиране, но трябва да бъдат приети от депутатите, заяви днес министърът на здравеопазването. Той се надява, че промяната ще бъде одобрена на второ четене от Народното събрание.

„Текстовете за комплексността се нуждаят от прецизиране и те, надявам се, ще бъдат направени в зала. Но текстовете за комплексността трябва да останат – прецизни, точни, акуратни, без съмнение за възможности за тълкуване, които ясно дават политическата воля на това мнозинство, че системата трябва да се обърне с лице към пациентите”, каза и здравният министър.

Той посочи, че всяко едно прецизиране, предложено от депутатите, ще бъде взето под внимание в пленарна зала.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че предложенията на министър Москов в Закона за лечебните заведения ще получат пълна подкрепа в парламента. Той се надява в най-кратки срокове този закон да бъде приет.

Борисов и Москов посетиха днес онкологичната болница в София, за да се запознаят с напредъка по разширяването на лъчетерапевтичния комплекс към лечебното заведение. По проекта са предвидени закупуване, доставка и въвеждане в експлоатация на два мултимодални линейни ускорители, магнитно-резонансен томограф, компютърен томографски симулатор и др.

До цялостното завършване на сградата остава месец, каза директорът на болницата д-р Валентин Ангелов. Той посочи, че пациентите ще могат да получат комплексно лечение и на едно място да се диагностицират, оперират и да им се прави лъчетерапия и химиотерапия.

Москов добави, че в началото на декември първият пациент ще може да получи своето лечение в разширения комплекс. До момента годишно капацитетът на старите апарати за лъчетерапия в болницата е бил за около 3000 души годишно.
С новите апарати тези 3000 души ще могат да бъдат лекувани в рамките на около два месеца, добави министърът.

По думите му към март следващата година листата на чакащи в онкологията ще бъде ликвидирана и ще може моментната потребност на пациентите да бъде задоволявана веднага.

Петър Москов заяви, че предстои откриване на подобна апаратура в Пловдив, Плевен и Велико Търново и до края на годината ще отпадне нуждата българите да търсят такава високотехнологична и специализирана медицина в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още