IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на промишленото производство се забавя до 3,4% през юли

Индексът се свива спрямо юни с 0,7% след четири поредни месеца на растеж

13:17 | 08.09.15 г.
Ръстът на промишленото производство се забавя до 3,4% през юли

Ръстът на промишленото производство през юли се забавя до 3,4% спрямо юли миналата година, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). През юни регистрираният ръст беше с 5,7%, през май - с 3,9%.

Индексът на промишленото производство през юли се свива спрямо юни 2015 г. с 0,7% след четири поредни месеца на растеж – през май беше отчетен ръст от 0,4% на месечна база, а през юни – с 0,6%.

Понижението на индекса на месечна база се дължи на спада в добивната промишленост с 3%, в в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,9% и в преработващата промишленост с 0,4%.

По-значителен месечен спад статистиката отчита в производството на хартия, картон и изделия от тях - с 6,9%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6,2%, производството на тютюневи изделия - с 5,2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 4,1%. 

Ръст е регистриран при производството на химични продукти - с 8,4%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8,2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5,4%, производството на мебели - с 4,5%.

На годишна база през юли 2015 година е налице увеличение на промишленото производство с 3,4 на сто, като в добивната и в преработващата промишленост то е с по 3,6%, а в енергетиката - с 2,3%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при производството на химични продукти - с 26,6%, на електрически съоръжения - с 18%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 16,7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 13,2%.

Намаление на годишна база е отчетено при: производството на тютюневи изделия - с 18,3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 16,1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11,1%, производството на основни метали - с 5,7%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още