IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предлага и държавните служители да имат право да стачкуват

Промени в Закона за държавния служител уреждат и право на колективно договаряне на чиновниците

14:40 | 09.09.15 г. 1
Кабинетът предлага и държавните служители да имат право да стачкуват

И държавните служители да имат право да стачкуват ефективно както останалите работещи в страната. Това предвиждат предлагани от правителството промени в законодателството.

С предложение на Министерския съвет до Народното събрание за промени в Закона за държавния служител се уреждат правото на стачка и на колективно договаряне на държавните служители.

В момента правото на стачка в администрацията е само символична, с лентички и плакати.

Промените са свързани с привеждане на българското законодателство в съответствие с международните правни ангажименти на страната ни, уточняват от пресслужбата на кабинета.

В законопроекта се уреждат въпросите, които могат да бъдат предмет на колективния договор в държавната администрация. Регламентира се също правото на стачка на държавните служители и категориите ръководни служители, които не могат да стачкуват. Ще се установи също и липса на дисциплинарна и имуществена отговорност при участие в законна стачка.

Правото на държавните служители да стачкуват е старо искане на синдикатите. Подобен проект имаше и при правителството на Пламен Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Pronto
преди 8 години
Само и това остава, корумпираната и раздута администрация да почне да ни изнудва за по-големи заплати посрдством стачки. А то и да пръднеш вече, трябва да ходиш за някаква хартийка от администрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още