IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: България няма да стане член на Шенген на 1 октомври или 1 ноември

Обществото чака решение на проблема със закона за борба с корупцията, коментира вицепремиерът

20:46 | 09.09.15 г. 7
Кунева: България няма да стане член на Шенген на 1 октомври или 1 ноември

България няма да стане член на Шенген на 1 октомври или 1 ноември, но тогава ще се даде политическо решение, заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът Меглена Кунева.

По думите ѝ въпросното политическо решение ще бъде обвързано с добре функционираща държава, каквато ще бъде постигната, когато приключи работата по приемането на закон за борба с корупцията.

Коментарът Кунева направи в отговор на въпрос по повод позицията на белгийския вицепремиер Дидие Рейндерс, който заяви, че Белгия очаква България да приеме и приложи законодателство срещу корупцията, за да може да влезе в Шенген. Според Кунева Рейндерс е бил разстроен от факта, че законът не е бил приет.

Дадох всички уверения, че общественото мнение очаква решаването на този проблем, коментира тя. Според нея сигналът на Рейндерс трябва да даде допълнителна смелост на политиците в България, които се колебаят дали да подкрепят закона. Кунева смята, че народът няма колебания по въпроса.

Вицепремиерът определи отлагането на приемането на България и Румъния в Шенген като безпрецедентно, при условие, че двете страни са изпълнили залегналите в правната система на ЕС показатели.

Шенген стана оръдие по механизма на ЕК за сътрудничество и проверка, но в настоящия етап е абсолютно невъзможно да продължи така. Изпълняваме ангажименти на страна, която пази границите, а не можем да преследваме по "горещи следи", защото сме извън Шенген. Европа има нужда България и Румъния да участват в тази система за сигурност, коментира вицепремиерът.

Във връзка с днешните изложения на Европейската комисия (ЕК) за въвеждането на двугодишна квотна система за разпределение на бежанците в Европейския съюз Меглена Кунева отбеляза, че размерът на квотата за България е въпрос на изчисление.

По думите ѝ ще бъдат проверени статистическите данни, така че страната да бъде добре подготвена за извънредното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. То ще се проведе през следващата седмица.

Според Кунева е в български интерес предложенията на ЕК да бъдат подкрепени. Във връзка с определната квота от още 1600 бежанци за България, вицепремиерът обясни, че това е първоначалното предложение, а “разговорът продължава”. Очаква се до понеделник България да излезе със становище и по предложението за въвеждане на постоянен механизъм за разпределение на бежанците в ЕС.

Трябва да си дадем ясен отговор дали възразяваме срещу обща политика на ЕС. Ние сме от страните, които държат да има обща политика по бежанците и убежището. Това е в наш интерес - като гранична държава, ако бъдем оставени сами на себе си, както не сме в Шенген, без да разчитаме на общата политика на ЕС, е против националните интереси на България, коментира вицепремиерът.

По думите на Кунева страната трябва да настоява за статут на държава от първа линия за бежанския поток.

“Трябва да кажем искаме ли Шенген да остане - заявявам с цялата настойчивост, че тази система е от съществено значение за ЕС. Без Шенген лицето и авторитетът на Европа изобщо няма да бъдат същите”, посочва вицепремиерът.

Според Кунева България заслужава политическо доверие за приемане в Шенген. Тя твърди, че България и Румъния стоят на различна позиция от държавите от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия), които не подкрепят разследването на бежанците. Кунева твърди още, че не би искала да види източноевропейците да изглеждат по-малко човечни в този разговор. 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Кой Та пита ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Ако в България има корупция по върховете , то най -вероятно тя неизбежно е свързана с името на г-жа Пръмова-Кунева!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Т.е. смотолеви че няма да направим нищо, ама от сърце. *** и политическата ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Кунева, Кунева....Колкото и да си правиш реклама... хората са разбрали що за стока си вече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 4
scott
преди 8 години
Сирия, Ливан, Ирак и Афганистан вече са там с най-неграмотното и боклучаво тяхно население. Извод: НИЕ ТАМ РАБОТА НЯМАМЕ. Освен ако не ни се иска да ни резнат главите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
корумпираните няма да по4нат да работят навън така 4е с този закон или без него те ще си стоят тук и ще крадат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 19
novak li sam
преди 8 години
Отхвърлянето на закона против корупцията е голям гаф на Бойко.Трудно ще поправи имиджа си в САЩ и Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още