IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Свободният пазар може да намали сметките за ток на бизнеса с 15%

Обединението на малките бизнес клиенти също може да им донесе по-ниски цени

12:57 | 14.09.15 г.
Експерти: Свободният пазар може да намали сметките за ток на бизнеса с 15%

Излизане на свободния пазар на електроенергия и смяната на доставчика може да намали сметките за ток на бизнеса с 15 на сто. Това каза Венцислав Топузов, управител на сайта energienpazar.bg, който предлага консултации на клиенти на електроразпределителни дружества, съобщи БТА.

Топузов напомни, че законът дава право на всеки клиент да избере и смени свободно своя доставчик на електроенергия, а това трябва да става подобно на смяната на мобилен оператор.

„Макар и с нов доставчик, непрекъснатостта на електрозахранването е гарантирано“, допълни той.

Електроенергия на свободния пазар се продава от над 50 лицензирани търговски дружества. Те се конкурират помежду си, като предлагат различни цени, услуги и договорни условия на клиентите, посочи Атанас Георгиев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и енергиен експерт.

Обединението на малките бизнес клиенти може да им донесе по-ниски цени, които сега се предлагат най-вече на големите компании, каза още Топузов. „Търговците се интересуват от месечно потребление поне 3000 лева и затова малките предприятия трябва да обединяват офертите си“, обясни експертът.

Най-важното изискване за достъпа до свободния пазар е наличието на електромер с почасово измерване на потреблението, който обаче струва 100-150 лева. Единствено ЧЕЗ България позволява смяната на доставчика да става с ползване на обикновени електромери, добави Венцислав Топузов.

Сайтът е помогнал на 200 бизнес клиенти, както и на един битов потребител да сменят доставчика си на ток.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още