IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тодор Танев обеща по-високи заплати за учителите

Това обаче зависи от няколко министерства

11:58 | 15.09.15 г.
Тодор Танев обеща по-високи заплати за учителите

Министерството на образованието прави всичко възможно учителската професия да стане по-атрактивна, увери просветният министър Тодор Танев в студиото на БНТ.

Министърът е категоричен, че увеличение на учителските заплати ще има и до края на тази, и през следващата година.

"Направено е всичко възможно за това покачване на заплатите на всички учители и това ще се случи, след като се преизчислят заплатите по рангове и учителски труд. Вероятно това ще стане следващия месец. Трябва да благодарим на правителството и на г-н Борисов, защото разбра и даде зелена улица. Ще се борим за бюджет и за следващата година", каза още той. 

Ще настояваме за над 100 млн. лева, ние на българските учени също сме толкова задължени, колкото на българските учители, но започваме от учителите, защото без училището всички други степени на науката и образованието нямат никакво значение, коментира министърът.

По думите на Танев новият закон дава възможност на преподавателите да избират различни форми, така че часовете им да бъдат интересни. Ще се наблегне на интерактивността, работи се по програмата “таблет за всяко дете”, разясни той. 

По-късно министърът уточни при откриването на учебната година в Първа английска гимназия, че увеличението на учителските заплати зависи от няколко министерства и първоначално се очаква да е около 70 лв., предаде БТА.

По данни на просветното министерство записаните първокласници в страната за новата учебна 2015/2016 година са 64 841, като общо учениците от първи до 12-и клас са 757 969. От тях в дневна форма на обучение са 721 707 ученици, на които ще преподават 68 891 учители.

Четете още новини в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още