fallback

И хранителната индустрия не подкрепя данък "вредни храни"

Мярката ще повиши цените, твърди Съюзът по хранителна промишленост

15:01 | 18.09.15 г. 1

Съюзът по хранителна промишленост се обяви категорично против въвеждането на  данък „вредни храни“, за който се заговори през юни след предложение на здравното министерство облагането да е между  3 и 10%. 

Организацията съобщава, че към момента под никаква форма не са се провеждали консултации между Министерството на здравеопазването и техни представители за евентуалното въвеждане на този данък.

В съобщението се казва, че хранително-вкусовата индустрия не подкрепя въвеждането на подобна мярка и евентуалното й въвеждане на данъка би могло да доведе до загуба на хиляди работни места.

В свой анализ икономисти от Института за пазарна икономика вече посочиха, че въвеждането на данък "вредни храни" е несъстоятелно.

Според направено независимо проучване и оценка на въздействието от външен консултант при нов данък върху хранителните продукти (независимо от размера му) бюджетът ще загуби 60 млн. лв. приходи от ДДС, твърди организацията.

В изявлението се допълва, че с въвеждането на закона ще се повишат цените на българските стоки, а оттам ще се стигне и до драстично намаляване на конкурентоспособността на хранително-вкусовата промишленост, поради силно увеличение на вноса на облагаемите стоки – на първо място от Румъния, но и от други страни в ЕС.

Воденето на здравословен начин на живот не може да се въведе с данъци върху определени продукти - това е въпрос на достъп до информация, образование и възможности. Според чуждестранния опит (анализирано е въздействието на подобен данък в Дания, Унгария, Франция, Финландия, Великобритания, Белгия, Естония, Германия, Мексико и САЩ), подобна мярка не е довела до очакваните резултати, заявява организацията.

Тя твърди още, че хората с най-ниски доходи нямат възможност да потребяват значими количества от предвидените за облагане храни и напитки, т.е. затлъстяването в групата с ниски доходи няма как да е свързано с прекомерна употреба на таргетираните от закона продукти.

„Най-силно засегнати от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване в България са хората в предпенсионна и пенсионна възраст, които употребяват минимални количества от потенциално облагаемите храни и напитки“, са казва в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
fallback