IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Данък "храни" е несъстоятелен

Опитът на други страни показва, че няма основания той да се въвежда и в България

08:43 | 16.08.15 г. 19
ИПИ: Данък "храни" е несъстоятелен

Малко изневиделица у нас се популяризира идеята с данъци и квази-данъци да се моделира потреблението на храни и напитки. Тази кампания започна самият министър на здравеопазването. Подобно решение обаче е толкова противоречиво, че десетки години в нито една приложила го страна не може категорично да се каже дали от него има полза.

Основната аргументация на правителството

По точно обратния начин българските защитници на идеята на министър Москов да въведе "данък вредни храни" четат констатациите от анализа на международния опит. В единствения официален правителствен документ по този повод се казва:

„Сравнителни анализи на ефективността на различните стратегии за подобряване на храненето на населението обобщено показват, че задължителното реформулиране на храните е по-ефективно от доброволното, а законодателните и фискални мерки са по-рентабилни от информационните стратегии, но поставят много повече политически предизвикателства.“

В изказванията на министър прозират и чисто фискални идеи.  Но те са предмет на друг анализ. В очакване на по-подробни разчети могат да бъдат направени само някои общи разчети и да бъдат описани общите последици.

Три философско-икономически проблема

Един от проблемите на тези аргументи е, че данъчното регулиране на поведението е възможно най-неудачното. При елементарна икономическа грамотност би било първоначално ясно защо това е така. Тук работата е във влиянието на заместителите върху еластичността на търсенето.

Относително голям брой близки по качества заместители на дадена стока или услуга води до относително голям коефициент на ценова еластичност и, обратното, относително малък брой заместители резултира в нисък коефициент на еластичност на цените.

Понеже храните имат относително лесни за намиране заместители, влиянието на ценовото регулиране чрез данъци (например акциз), за да бъде успешно, трябва да обхване много или всички храни. Но това би означало не само облагане на предполагаемо „нездравословните“ – министърът ги нарича „вредни“ – храни, но на повечето храни. 

Затова и предпочитам да говоря за „данък храни“. Но когато биват наложени данъци върху голяма подборка храни, общото им ценово равнище ще нарасне, съответно би се увеличила издръжката на живота, би намалял делът от дохода на домакинствата за нехранително потребление и за малоимотните домакинства би било невъзможно да намерят заместители и би трябвало съответно да намалят или влошат храненето си.

Вторият важен проблем с цените на храните (съответно затлъстяването и свързаните с него здравословни проблеми) е, че първопричината за поддържане на ниско ниво е всъщност самата правителствена политика за субсидиране на селското стопанство.

На трето място приравняването на самата идея за подлежащи на облагане храни с идея за стимулиране на здравословно поведение предполага хем вяра в правото на правителствата да се намесват в такава индивидуално-интимна сфера на избор като здравето, хем вяра в безпогрешност на заинтересованите „всезнаещи“ по въпроса „учени“ и „политици“.

Неслучайно нарочни изследвания показват крайна неефективност на данъчното облагане за целите на борбата с такива явления като затлъстяването. Всичко това обаче е предмет на друг анализ. Тук се спирам на основния аргумент на НЦОЗА – „положителния опит на други страни“.

Преглед на опита по страни от ЕС можете да проследите тук. Изложението е разделено на страни-членки, които имат такъв данък и страни, които са отхвърлили подобно облагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 3
Godo
преди 8 години
И сега 50% от акцизът на цигари и алкохол, и горива трябва да е за безвъзмездно лечение в обществени болници, останалите 50% от акцизът на алкохол и цигари да е за образование и култура, а останалите 50% от акцизът на горивата да е за екология. ДА, АМА - НЕ! Защото дясната държава не взима данъци на богатите и така си прави бюджетен дефицит, който попълва с акцизи. ДОЛУ ДЯСНАТА ДЪРЖАВА, ОБСЛУЖВАЩА САМО БОГАТИТЕ С ДАНЪЦИТЕ И ТРУДЪТ НА БЕДНИТЕ. РЕВОЛЮЦИЯ - ДЯСНОТО НА ПЕПЕЛ!! Данъци при дясна държава с липса на държавно здравеопазване, и каквото и да било общо благо, трябва да липсват те са омразни. В Дания пенсионната вноска е 0%, освен 0% за здравна вноска. За дясната държава никои не трябва да се жертва, тя е душман, как ще воюваш за нея след като тя те смята за роб и *** - а не те лекува - оставате да мреш, а ти ще мреш ли за нейната свобода. МАСЛАРОВА, БОЙКО БОРИСОВ, РУМЕН ОВЧАРОВ, ВИДЕНОВ, ДЯНКОВ.. НА КОЛ, НАБИТИ НА КОЛ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 8 години
30 мин дневна тренировка е достатъчна за запазване на теглото :) Проблема е че трябва да е всеки ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Ами темата е за храните, защото МЗ се кани да въведе данък върху "вредните". Ако се канеше да раздава ваучери за закупуването на "гирички", ходена на фитнес или на хижа, щяхме да обсъждаме спорта :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
хубаво, ама ако ще да се смазваш във фитнеса пак няма как да изхарчиш необходимите калории, иначе си прав. Просто хилядолетия(десетки..от зората на човека) сме свикнали да не се спираме по цял ден. Буквално. Четох някъде, че индианците са можели да бягат с часове без да спрат, било нещо обичайно за тях(нямали са коне, при пристигането на европейците). Дори по 2 часа на ден във фитнеса, всеки ден, трудно можеш да компенсираш това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
Бах , храненето - любима тема :):):) 1.Вредни храни - НЯМА ! 2.Проблема е *** - съвременните храни са високо енергийни и не отговарят на начина ни на живот . Няма как да търкаш клавиатурата по цял ден да думкаш всеки ден по 3000 калории и да не си дебел ! Демек - проблема е в съвременният начин на живот към който не сме се приспособили още . Просто трябва да се яде по малко !3.Темата е ужасно манипулативна - всичко се движи по плоскостта : вредни & полезни храни и това е чиста манипулация . Никой не говори че просто трябва да се ограничат калориите и да се спортува . Това не е някаква прищявка а задължително за хора който работят предимно в офиси
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 8 години
Мхм.В съседна Румъния намалиха ДДС за храните, а тук искат допълнителни данъци.Каква наглост!Вместо това да се обърне внимание на здравословния начин на живот, абсолютно безплатно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 2
jori
преди 8 години
В грешка си за кулинарните предавания - затлъстява се от полуфабрикати и бързо хранене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
RedBot
преди 8 години
мроблемът със затлъстяването не е от "вредните" храни, като цяло, а от количествата, които се изяждат. Другият основен проблем е, че спорта е нейде далеч назад в ценностната система на нацията. Мисля също е редно всички кулинарни предавания да бъдат обложени с данък наравно с вредните храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Ще почнат ли да правят проверки и по казаните в селата - дали хората си варят сладко нелегално???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Първо, по-сладко от българския мед и българското сладко - няма :) Най-вероятно едно от двете ще бъде изключено от списъка. Второ, не искам вместо захар /която е скъп продукт/, масово да се използват разни химии и подсладители (стига ми че в газираните напитки слагат "царевичен сироп"). Като почнат масово да облагат и аспартама, пък с право ще се обадят диабетиците. Тогава ще почнат едни изключения за тях ... Ще е такава бюрокрация, и ще стане като с данъка върху лихвите - едвам си плаща допълнителния труд.Въобще не Радан, а Москов е идеологически и практически наследник на Командира - всичките му опити да се справи с проблемите на здравеопазването са командно-административни. Ми рабий монопола на НЗОК и пусни няколко каси, пък те сами ще почнат да мерят захарта на хората и да натискат болниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още