fallback

Протестът на бизнеса за цената на тока се отлага

Като причина се сочи подновеният диалог на бизнеса с представителите на властта

16:24 | 24.09.15 г.

Планираният за 30 септември протест на бизнеса за цената на тока се отлага, но не се отменя, съобщават четирите национално представени работодателски организации – БСК, БТПП, КРИБ и АИКБ.

Причината за това е подновеният диалог на бизнеса с представителите на властта и постигнато съгласие по поставените от организациите въпроси, свързани основно с изкупуването на електроенергия от ВЕИ на преференциални цени.

Работодателските организации поискаха да бъдат върнати цените на електроенергията отпреди 1 август. От съобщението им до медиите днес става ясно, че при разговорите с представители на държавните институции през последите дни са били посочени резерви, които да позволят подобна стъпка.

Като условие за отлагането на протеста срещу скъпия ток работодателите са поставили и изготвянето на Пътна карта за реформи в сектора, която не само да бъде готова до 1 октомври, но и дотогава да е стартирало и нейното изпълнение.

Четирите организации не се отказват и от исканията за нови промени в законодателството, оставката на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, както и за провеждането на международен одит в сектора на енергетиката.

Работодателите настояват още и за създаване на работна група в енергийното министерство, която, с тяхно съдействие, да изработи критерии и методика за избор на членове на управителни органи на държавни дружества в сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:45 | 12.09.22 г.
fallback