fallback

Плевнелиев призова за международна борба с бедността и конфликтите

„Дневен ред 2030 за устойчиво развитие” за пръв път поставя ударение върху благополучието на всеки отделен човек, заяви президентът

17:54 | 27.09.15 г. 10

Международната общност да се фокусира върху постигането на резултати по целите на устойчивото развитие, сред които са изкореняването на бедността, изграждането на устойчива икономика и развитието на мирни и стабилни общества. За това призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха за приемането на Дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк.

Новият дневен ред на ООН, посветен на целите на развитието, е изготвен от държавите-членки на Организацията с подкрепата на представители на гражданското общество, на неправителствения сектор и на академичните среди. Документът е озаглавен "Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие."

Президентът приветства, че за първи път се прави подобно глобално и всеобхватно усилие светът да се извади от бедността и да се постигне устойчиво развитие с грижа за всички живи същества на планетата, като се отчита и екологичната страна на въпроса. 

За пръв път в подобен документ се поставя ударение върху благополучието на всеки отделен човек без никой да бъде пренебрегнат, подчерта държавният глава, цитиран от пресслужбата на Президентството.

„Решенията, които взимаме днес, ще окажат въздействие върху всички нас през следващите 15 години. България е уверена, че сега вниманието трябва да бъде насочено към изпълнението на Дневния ред и поемаме силен ангажимент да дадем своя принос за постигането на тази цел“, заяви още в изказването си на форума българският държавен глава.

Като цели на ООН са заложени и насърчаването на мирните и включващи общества за устойчиво развитие, предоставяне на достъп до правосъдие за всички и изграждане на ефективни и отговорни институции, както и укрепването на средствата за изпълнение и ревитализиране на глобалното партньорство за устойчиво развитие.

Президентът Плевнелиев увери, че България ще положи всички усилия за изпълнението на новия Дневен ред и за постигане на целите за  премахване на бедността, елиминиране на неравенствата и изграждането на мирни, справедливи и инклузивни общества, основаващи се на върховенството на закона.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 10.09.22 г.
fallback