IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: ЕС трябва да има по-активна роля за кризата в Сирия

САЩ и Русия не могат да сближат позициите си по казуса, посочи българският държавен глава

22:40 | 29.09.15 г. 9
Плевнелиев: ЕС трябва да има по-активна роля за кризата в Сирия

След срещата между президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Владимир Путин разногласията остават, посочи пред български медии в САЩ държавният ни глава Росен Плевнелиев.

По негови думи „възелът е много заплетен”, но Сирия е решаващият фактор за напредък в Близкия изток. 

„И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля.  Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран, тези регионални сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерим едно устойчиво решение”, каза Плевнелиев.

По-късно той участва в Срещата на върха по противодействие на „Ислямска държава”, пише Прессекретариатът на Президентството.

„Позицията на България и на целия демократичен свят по отношение на Сирия е категорична - не може един диктатор, който бомбардира хиляди хора и невинни деца, да бъде част от едно устойчиво и работещо решение за Сирия”, посочи още българският президент.

Той допълни още, че приветства диалога между САЩ и Русия и това, че Съветът за сигурност на ООН се опитва да намери решение, но процесът не е лесен, а и в никакъв случай няма да бъде толкова бърз, колкото ни се иска.

„Най-лошият сценарий е пред очите ни, виждаме го всеки ден. Милиони, които напускат домовете си, защото се страхуват за живота си. Това може да бъде само началото. Огромни са предизвикателствата. Трябва да си кажем, че това, което виждаме, е трагедия. Войната в Сирия трябва да бъде спряна на всяка цена, веднага, и световната общност трябва да се събуди”, призова българският държавен глава.

За него обаче точното място за взимане на решение е Съветът за сигурност на ООН.

„Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун каза много ясно, че ще даде всичко от себе си в търсенето на дългосрочно решение. За съжаление, по този въпрос САЩ и Русия не могат да се сближат, очакваме по-активна роля на ЕС и на други държави”, посочи още Плевнелиев.

Програмата на президента Росен Плевнелиев продължава със среща на лидерите на Адриатическия, Балтийския и Черноморския региони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 1
dakl
преди 8 години
Още преди век и половина Бисмарк определи с невероятна актуалност външната политика на държавите: големите страни на международната арена се държат като бандити, малките като ***. Би трябвало съветниците на нашия държавен глава да му напомнят този афоризъм на великия немски политик, обединител и създател на днешна Германия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Вашингтон, 29 септември /БТА/ "Белият дом заяви днес, че приветства признанието на руския президент Владимир Путин за нуждата от политически преход в Сирия; подновени са преките връзки между американските и руските военни ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 1
fri
преди 8 години
Коя е тая мижитурка (но с грандоманско самочувствие), че веднага след срещата Обама - Путин да коментира, че "разногласията остават"?Напронив, аз видях и чух в чуждите медии на живо, как имат общи виждания за коалиция срещу "Ислямска държава".Нещо нашата плюнка да е казал потоя въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
И тук виждам голямата роля на ЕС, който е силно заинтересован да се намери решение и който може ефективно да помогне - от една страна на САЩ, от друга - на Русия, но и на регионалните сили, които имат не по-малко важна роля. Специално визирам Турция, Саудитска Арабия, Иран, тези регионални сили, заедно с глобалните сили, с посредничеството и с мисията на ЕС за мир, трябва да намерим едно устойчиво решение, каза Плевнелиев.Като прочетох тази гумена мисъл, та се сетих за онзи знаменит диалог между Швейк и поручик Лукаш:- Швейк, Вие наистина ли сте толкова голям ***?- Тъй вярно, толкова голям *** съм, гус'ин поручик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Ами да ходи и да играе там по активна роля де. Те от ИГИЛ ще му се зарадват много! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Президентът ни уведоми не от къде да е , а от САЩ , че Русия е агресивна страна и искала да ни ПРЕВЗЕМЕ! ха ха ха ха Лелеее умора няма тоя човек! За един мандат ще ни затрие. Аууу голям срам .. ха ха ха Колко остана до изборите!? ха ха ха ужас! Като го видя по телевизора него и другите му двама помощника и сменям канала. Знам ги на изуст какви ще ги надрънкат. Другия пък Грую с перуката иска да ни затрие авиацията и да плащаме на американци или техни постанци да ни пазят! ха ха ха Пародия ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Какъв заплетен възел, бе президентке?! Кери в прав текст каза, че ако не се разберат с путин "можело да има ИСИЛ в Русия".Не паважа пред президентството ли трябва да ти го напишат, за да разбереш че ИСИЛ = САЩ.Кери постави условие в прав текст - свалят ИСИЛ, само ако Асад си тръгне.Това означава, че всъщност САЩ имат пълен контрол върху това до къде може да стигне ИСИЛ и докъде не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още