fallback

България не напредва в класация за конкурентоспособност

Страната е 54-та от общо 140 държави в класацията на Световния икономически форум

11:42 | 30.09.15 г. 5

България е на 54-то място в класацията за конкурентоспособност на Световния икономически форум с общо представяне от 4,32 пункта от максимални възможни 7. Позицията на страната остава непроменена в сравнение с предишната класация. Румъния е на 53-то място също с 4,32 точки, но се е изкачила с шест места в сравнение с предишното издание на доклада.

Десетте най-конкурентоспособни от всички 140 изследвани държави в света са Швейцария, Сингапур, САЩ, Германия, Холандия, Япония, Хонконг, Финландия, Швеция и Великобритания.

Докладът отбелязва, че мнозинството от развитите икономики вече са се възстановили от финансовата криза, но все още има притеснителни сигнали за „нова нормалност“, в която глобалната икономика не расте толкова бързо, колкото преди.

Показателят, по който България се представя най-добре, е здравеопазването и началното образование – 6 от максимум 7 точки. Най-нисък индекс от 3,1 страната има в категория „Иновации“. Сравнително добър резултат (4,9) има и при макроикономическата обстановка. Инфраструктурата в България е с индекс 4, институциите се оценяват на 3,4 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:47 | 12.09.22 г.
fallback