fallback

Нормите за проектиране на пътища ще бъдат променени

След промяната на системата за събиране на приходи от ползване на републиканската пътна мрежа постъпленията могат да се увеличат до 1 млрд. лв. годишно

16:52 | 01.10.15 г.

Нормите за проектиране на пътища ще бъдат променени. Това е съобщила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на Осмата национална конференция по пътищата, която се е провела в Несебър, съобщават от пресцентъра на регионалното министерство.

Целта е постигането на по-добра устойчивост съобразно промените в климата, така че пътищата да издържат на големи количества валежи.

При проектирането на нови съоръжения, особено такива, през които преминава транзитен трафик, трябва да се предвидят повече зони за почивка, коментирала е още Павлова.

Трябва да се определят точни и ясни изисквания за основен ремонт, реконструкция и рехабилитация на съществуващи пътища и улици, защото в момента те са много остарели, посочила е също тя.

Ще се въведат и изисквания за велосипедните трасета, става ясно от думите на министъра.

„За да изградим добра инфраструктура, трябва да имаме добра нормативна база, добри норми за проектиране и добро изпълнение“, посочила е Павлова.

Според регионалния министър след промяната на системата за събиране на приходи от ползване на републиканската пътна мрежа постъпленията могат да се увеличат от 200 млн. лева до 1 млрд. лева годишно.

Припомняме, че Световната банка в момента прави анализ за въвеждането на тол такси за товарните автомобили след 2017 г. За леките автомобили се предвижда въвеждането на електронна винетка. Ще се прилага и принципът повече да плаща този, който повече използва пътната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
fallback