IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нормите за проектиране на пътища ще бъдат променени

След промяната на системата за събиране на приходи от ползване на републиканската пътна мрежа постъпленията могат да се увеличат до 1 млрд. лв. годишно

16:52 | 01.10.15 г.
Нормите за проектиране на пътища ще бъдат променени

Нормите за проектиране на пътища ще бъдат променени. Това е съобщила министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на Осмата национална конференция по пътищата, която се е провела в Несебър, съобщават от пресцентъра на регионалното министерство.

Целта е постигането на по-добра устойчивост съобразно промените в климата, така че пътищата да издържат на големи количества валежи.

При проектирането на нови съоръжения, особено такива, през които преминава транзитен трафик, трябва да се предвидят повече зони за почивка, коментирала е още Павлова.

Трябва да се определят точни и ясни изисквания за основен ремонт, реконструкция и рехабилитация на съществуващи пътища и улици, защото в момента те са много остарели, посочила е също тя.

Ще се въведат и изисквания за велосипедните трасета, става ясно от думите на министъра.

„За да изградим добра инфраструктура, трябва да имаме добра нормативна база, добри норми за проектиране и добро изпълнение“, посочила е Павлова.

Според регионалния министър след промяната на системата за събиране на приходи от ползване на републиканската пътна мрежа постъпленията могат да се увеличат от 200 млн. лева до 1 млрд. лева годишно.

Припомняме, че Световната банка в момента прави анализ за въвеждането на тол такси за товарните автомобили след 2017 г. За леките автомобили се предвижда въвеждането на електронна винетка. Ще се прилага и принципът повече да плаща този, който повече използва пътната мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още