IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на годината реимунизациите за 6-годишните ще бъдат възстановени

Здравното министерство е доставило 100 хил. ваксини за новородени и там няма проблем, заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков

10:12 | 02.10.15 г.
До края на годината реимунизациите за 6-годишните ще бъдат възстановени

До края на годината реимунизациите за 6-годишните деца ще бъдат възстановени, увери заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по bTV, след като стана ясно, че реимунизациите са прекратени заради липса на 4-валентните ваксини.

Той пое ангажимент дотогава лекарите да имат необходимите дози ваксини, за да започнат реимунизациите.

Заместник-министърът цитира писмата от месец март на двете фирми, които би трябвало да доставят ваксини за България.

Едната посочва, че за 2015 и 2016 г. всички предвидени количества са разпределени за други държави, за които компанията вече има сключени договори и споразумения, и поради тези предизвикателства в производствата не могат да гарантират доставката за България.

Другата фирма казва, че може краткосрочно да ни предложи 20 хил. дози и не може да гарантира фиксиран график на доставка.

„Това е положението и то е от края на миналата година. Още по времето на служебния кабинет те не се явяват на конкурса за доставка на ваксини, не се явиха и сега“, посочи Шарков.

Според него това е извиване на ръце, защото няма как да се опитваш да твърдиш, че не можеш да се явиш на този конкурс и в същото време да предлагаш споразуменията да са три- или петгодишни. По думите на Шарков така би се отишло към нарушение на Закона за обществените поръчки, което е недопустимо.

„Обяснението, че България е малък пазар за тях е невалидно за нас“, категоричен бе Шарков и допълни, че у нас също има деца и задълженията трябва да да се изпълняват коректно. Той уточни, че министерството е доставило 100 хиляди ваксини за новородени и там няма проблем.

Според доц. д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД – София, опасността е, че се натрупва неимунизирано население. Системата не може да издържи дълго по този начин, предупреди експертът.

Той припомни, че преди година ваксините, предназначени за 6-годишните, са прехвърлени на тези, които са на 1-2 години, което според него това решение не е било съвсем адекватно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още