fallback

Получаваме още 6,4 млн. евро за бедствия по фонд "Солидарност"

От финансовата помощ ще се възползват над 25 общини

17:43 | 02.10.15 г.

България очаква да получи още 6,4 млн. евро от Европейския съюз чрез фонд "Солидарност" за покриване на щетите от снеговалежите, наводненията и свлачищата, които сполетяха страната в периода януари-февруари тази година, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Предложението ще бъде гласувано през следващата седмица на заседание на Европейския парламент.

Очаква се средствата да бъдат получени в България през ноември.

От финансовата помощ ще могат да се възползват над 25 общини, намиращи се основно в областите Смолян, Кърджали, Благоевград, Бургас и Варна, където щетите са най-големи.

Ще се възстановяват най-вече разходите, които са направени като спешни по време на самото бедствие и непосредствено след него - осигуряване на проходимост и възстановяване на пътища, укрепване на свлачища, възстановяване на ВиК инфраструктура. "Те ще бъдат финансирани с около 10 млн. лева, а с останалите 3 млн. лева ще се финансират проекти, които предстои да бъдат изпълнени", каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

Това е третото заявление, което България подава за финансова помощ от фонд "Солидарност".

Първото беше свързано с бедствията в Аспарухово и Добрич от юни миналата година. Зам.-министър Николова отчете, че по него са получени 10,5 млн. евро и от общо 24 подадени проектни предложения на общините вече са сключени 20 договора за изпълнение на проекти.

Още два договора предстои да бъдат сключени следващите седмици, а други два са отхвърлени като недопустими разходи. Проектите са свързани с възстановяване на пътна инфраструктура, подпорни стени, укрепване на свлачища, възстановяване проводимостта на дерета и др. Деница Николова информира, че бенефициентите вече са започнали изпълнението на проектите, като крайният срок за приключването им е октомври 2016 г.

По втората апликационна форма, касаеща бедствието в областите Видин и Враца, са получени близо 2 млн. евро и вече има оценени проекти, покриващи почти цялата сума, информира зам.-министърът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 05.09.22 г.
fallback